В епіцентрі скандалу опинилось хлібоприймальне підприємство ТОВ «Кублич Грейн» (до зміни власника елеватор мав назву ТОВ «Ера Грейн») у селі Заможне Барського району. Ще в минулому році десятки фермерів малих та середніх господарств із Вінницької та Хмельницької областей туди здали на зберігання соняшник. Відповідні документи, квитанції за оплату послуги в них на руках. Але від початку лютого вони не можуть забрати своє майно, бо, як згодом з’ясувалось, воно арештоване через кримінальні провадження відносно попереднього керівництва.

А ось сам елеватор та інші приміщення такої долі дивом уникнули… Обурені фермери, збитки яких коливаються від 100 тисяч гривень до 5 мільйонів, днюють та ночують біля елеватора, адже підозрюють, що зерно нові власники можуть таємно вивезти і продати… Чимало із них в розпачі, бо кошти, які могли б виручити з продажу продукції, мали витратити на посівну, добрива, виплати заробітних плат та розрахунків за паї.

– Ще минулого року ми вивезли сюди на платне зберігання соняшникове насіння. Кожен уклав відповідний договір з тодішнім керівником ТОВ «Ера Грейн». Починаючи з минулого року, кожен робив спробу повернути своє майно або продати його тут. Але нам у цьому відмовляли. В кінці січня стало відомо, що цей елеватор, як і інших 12 з різних куточків країни, є частиною великої шахрайської схеми. Інтернет наповнився різними статтями, де йшлось про збитки ошуканих підприємств у розмірі від 200 до 500 мільйонів доларів. І все це звалось однією структурою «Агроінвестгруп», головний офіс якої знаходиться в Одесі. Ось так потерпілими стали і ми.

Але оптимізм був хоча б у тому, що наше зерно продовжувало залишатись на елеваторі у Бару. Ми звернулись до правоохоронних органів. Неодноразово з проханням віддати наше зерно звертались до нових власників ХПП. Але ті лиш розводили руками. Бо вийшло так, що вони без проблем придбали складські приміщення, але з арештованим зерном, — розповів від імені потерпілих засновник фермерського господарства «Скіпченське» Олексій Шостаківський. — Нещодавно нам стало відомо, що всі кримінальні провадження за нашими заявами були витребувані на Київ.

Через два тижні їх назад повернули в область. В той же час окремі судові рішення, які з’являються у реєстрі щодо елеватора у Бару та інших, свідчать про те, що розслідуванням займається СБУ та Генпрокуратура. Але у всіх них взагалі не згадуються наші підприємства як потерпілі особи. Правоохоронці нас не помічають і не хочуть рахуватись. Припускаємо, що готується схема з вивезення нашого зерна та його реалізації. Наскільки нам відомо, днями проводились розрахунки реального об»єму зерна.

Керівник «Матейків Інвест Агро» у Барському районі В’ячеслав Кучерук та власник Геннадій Лук констатують: фермерське господарство через аферу має збитки у сумі 5 мільйонів гривень.

– Сьогодні зібрались лише власники малих та середніх підприємство. А є ще ті фермери, які здавали зерно під чесне слово та готівковий розрахунок. А тепер ні зерна, ні грошей. І що цікаво: були власники одесити, так ними і залишались. І такі ж одесити мають викупити наше майно! — каже Геннадій Ілліч. — Наразі соняшник перебуває під управлінням арештованими активами. Зараз зерно визнають таким, яке скоро зіпсується і його продадуть. А потім погасять заборгованість попередніх власників перед аграрним фондом. Й ми будемо судитись із державною структурою ще років сто! Поки що ми діємо в рамках закону, і це наше останнє попередження. Бо потім перекриємо дорогу та залізницю і не дамо вивезти та завезти й 100 грамів зерна.

Разом із ошуканими людьми йдемо до директора ТОВ «Кублич Грейн» у Бару Валерія Дяченка. Емоції у всіх зашкалюють. Фермери вкотре вимагають повернути зерно, але керівник каже, що зробить це тоді, коли прийдуть із ухвалою. Але із якою саме — не уточнює.

– Я не знаю, чому зерно під арештом. Можливо, на інших підприємствах був держрезерв. Фактичну кількість зерна не виміряли, бо для цього треба переважувати. Незалежна лабораторія брала аналізи, але мені невідомо, для чого. Знімали пломби. Документів щодо даної ситуації у мене нема. Я лиш поставив підпис та віддав у центральний офіс.

Зрештою, фермери написали колективну заяву на ім’я головного директора. У телефонній розмові він сказав, що готовий шукати компроміс. Зустріч призначили на 16 травня у Києві.

Віталіна Трудько із Бара
Фото Олексія Бойка