Соборну не перекривали, бо всі вмістились біля сцени на тротуарі… Співали молитви і тримали роздані священиками давно відомі ще із зимових акцій плакати про «гоніння», «Вінниччина за Онуфрія» і новенька тема «У краденому храмі дороги в рай не знайдеш»…

Віруючі зайняли весь вузький прохід по тротуару так, що перекрили його, і діти вимушено йшли в школу дорогою!

Так, у вівторок, 14-го, у Вінниці відбулась «сімейна» молитва МП за упокій владики Макарія…

– Очікуваного конфлікту та висловлення недовіри владі чи анафеми Симеону під кафедральним храмом ПЦУ не вийшло… Адже реально сюди прийшло 50 священиків із своїми матушками та півчими… Вірян було до 50 осіб + депутат обласної ради Сергій Чорноокий! – повідомили нашому кореспонденту активісти-атовці, що прийшли захистити ПЦУ.

– Поліції, СБУ та нас, атовців, було достатньо, щоб зупинити будь-які провокації…

Тому все пройшло без конфліктів.

Цікаво, що лише одиниці з вірян МП молилися перед кафедральним храмом, бо там йде ранкова служба ПЦУ…

Ось так штурм собору і Симеона у Вінниці не сталось… А про релігійні суперечки свідчили лише погляди священиків МП на адресу журналістів, атовців і всі ці плакати про Онуфрія, канонічну церкву і «крадений» храм.

Прес-секретар Вінницької єпархії Православної Церкви України отець Софроній (Чуприна) прокоментував події, що відбувалися у соборі і біля нього, так:

«14 травня у Свято-Преображенському соборі перебували мощі великомученика Макарія – митрополита Київського, котрого канонізували ще у 1547 році. Його мощі спочатку спочивали у Софійському соборі, потім, у середині 30 років, були перенесені до Володимирського собору, колишнього кафедрального Київського патріархату.

І тільки після об’єднавчого Собору, котрий відбувся 15 грудня минулого року, стало можливим привезення його святих мощей у Вінницю. Напередодні цього свята владика Симеон урочисто зустрів ікону і ковчег з мощами. А о 8-й годині розпочалася урочиста божественна літургія за участю архієреїв, духовенства, вірян Православної Церкви України. Після завершення богослужіння була звершена заупокійна літія на могилі митрополита Макарія, котрий при житті у цей день святкував свій день ангела.

Про анафему владиці Симеону нічого не чув, але на своєму сайті священики Московського патріархату ще раніше анонсували про молебень на могилі митрополита Макарія. Вони його звершили, і жодних конфліктних ситуацій не було. Справді, прийшли люди помолитися, пом’янути владику Макарія. Але були серед них і ті, котрі сподівалися на якісь провокації, бо принесли з собою плакати сумнівного змісту. Прийшли й агресивно налаштовані люди. Але все пройшло мирно. Радує те, що у цей святковий день митрополит Київський Макарій і наш владика Макарій допомогли так зробити, що наші брати, котрі знаходяться в УПЦ, в єдності з Московським патріархатом звершили своє богослужіння на території собору, громада якого перейшла до ПЦУ. Тобто відбулося майже одночасно дві божественних літургії. Це сталося вперше! І дає надію на те, що з часом конфлікт буде вичерпаний».

Віряни Православної Церкви України відреагували на агресивно налаштованих прихильників російської церкви рішуче:

«У Вінниці 33 церкви належать Московському патріархату. А ми з усіх кінців міста приходимо до єдиного собору, котрий перейшов у Православну Церкву України, до своєї канонічної української церкви. І хтось тепер сміє казати про «вкрадений собор»? Ми готові відстоювати свій храм!»

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ,
Тетяна КОНДРАТЬЄВА

Дехто намагався спровокувати скандал