Найбільш потужний, найбільш пристосований до вимог виробництва у нашій аграрній області… Таку гарну репутацію у вінничан має Вінницький коледж Національного університету харчових технологій (ВК НУХТ), раніше відомий як політехнічний технікум на Привокзальній. Він був заснований у 1930 році і невдовзі відзначатиме славне, квітуче 90-ліття.

Звичайно, коледж змінюється і крокує в ногу з часом. Але незмінною залишаються духовність і висока мораль, які тут прищеплюють молодим душам. Наприклад, 19-річний студент Богдан Вашутін, не роздумуючи стрибнув вночі у крижану воду, щоб врятувати жінку, яка борсалась у Бугу біля Староміського мосту. За героїчний вчинок хлопець отримав подяку і премію від адміністрації.

– Формування духовного світу студентської молоді — одне з головних завдань нашої освітньої діяльності, адже без духовності людина не може існувати! — переконаний Володимир Керницький, директор ВК НУХТ. — Вибір професії визначає все подальше життя. У нашому коледжі найбільшою перевагою є висока якість освіти. Ми «тримаємо руку на пульсі» і активно реагуємо на економічні і соціальні зміни у суспільстві. За даними експертів, із 2020-го року у Євросоюзі найбільш затребуваними стануть фахівці середньої ланки. Так що теоретичні і практичні знання, набуті нашими студентами за роки навчання, повністю відповідають вимогам сучасного ринку праці!

У коледжі перелік спеціальностей говорить сам за себе: менеджмент; комп’ютерна інженерія; автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології; теплоенергетика; електроенергетика; харчові технології; телекомунікації та радіотехніка; автомобільний транспорт.

– Завдяки нашим педагогам-новаторам Руслану Тичуку, Сергію Петровичу, Юрію Кукурудзяку та багатьом іншим у навчальному процесі постійно задіяні інноваційні проекти, — розповіла Наталя Данильченко, заступник директора з навчально-методичної роботи. — Наприклад, наш смарт-кабінет фізики, що не має аналогів в Україні, із вбудованими пристроями, із легким у користуванні програмним забезпеченням увійшов у перелік 100 кращих соціальних проектів нашої держави, у всеукраїнському конкурсі зайняв третє місце, а на рівні Вінницької області — перше місце.

Взагалі творчих розробок у ВК НУХТ вистачає. «Майбутнє поруч!» — у цьому проекті студенти опановують навички робототехніки і програмування. Створеного у коледжі робота студенти з любов’ю називають Вехапешкою — від ВХП: виробництво харчової продукції.

– У коледжі працює науково-технічне об’єднання «Винахідники», в ньому студенти виготовили діючі моделі літаків, робототехнічні машини, засоби автоматизації. Наш цікавий проект — управління пристроями на основі технології «Інтернет речей», фактично це елемент «розумного будинку», — розповів викладач Сергій Драганович Петрович, кандидат педагогічних наук.

Коледж постійно виборює призові місця у конкурсах, а виграні кошти спрямовує на удосконалення освітнього процесу, на впровадження інноваційних освітніх технологій. Інтелектуальною власністю є багатокомпонентна система підготовки фахівця інженерно-технічного профілю, яка працює у лабораторії інформаційних технологій на автомобільному транспорті. Вона поєднує інформаційні технології з елементами штучного інтелекту. Адже в сучасному світі спеціаліста визначає не так оцінка в дипломі, як практичні знання, вміння швидко вирішувати задачі і проблеми, що виникають у роботі.

Студенти проходять практику на базових підприємствах —Вінницькому олійно-жировому комбінаті, Вінницькій птахофабриці МХП, компанії «Люстдорф», КП «Вінницяміськтеплоенерго», Замостянські МЕМ, ПП «Бізнес-група «Фаворит», банківські установи та ін. Всього угоди про співпрацю ВК НУХТ має із 120-ма підприємствами Вінниччини і України. Для випускників щовесни проводяться «Ярмарки вакансій». Наприклад, випускник Ярослав Сулима вже пройшов конкурсний відбір у престижній ІТ-компанії та отримав сертифікат на додаткове навчання за рахунок компанії.

Про високий рівень підготовки студентів свідчать перемоги в олімпіадах та конкурсах. Тільки у цьому році дві команди вийшли у регіональний етап Міжнародної студентської олімпіади з програмування, який відбудеться у Тернополі. Ще одна команда поїде до Києва для участі у фіналі Міжнародної олімпіади з інформаційних технологій «ITUNIVERSE – 2018». Ігор Ніщаков – переможець обласного конкурсу «Кращий за професією» в економічних дисциплінах; Віктор Шевченко – обласної олімпіади з інформатики, Андрій Рогальський – з української мови.

– Благодійність і доброчинність — невід’ємні складові діяльності нашого коледжу, — наголосила Наталя Любчак, заступник директора з виховної роботи. — Студенство підтримує військових на Сході України, дітей Луганської та Донецької областей, бере шефство над реабілітаційними центрами для людей похилого віку та дітей-інвалідів. Наші волонтери вітали з Великоднем людей, що потребують уваги, дітям дарували фліпчарти, фарби, олівці, солодощі, фрукти та ін., а стареньким привозили одяг, взуття та домашню смакоту. Народні самодіяльні колективи «Юність», «Мрія» та «Єдність» проводять для них святкові концерти.

Турбота про гармонійний розвиток і здоров’я підростаючого покоління – постійно у центрі уваги. Чільне місце належить фізкультурі і спорту. До 60% студентів займаються спортом регулярно. Вартий великої уваги волейбольний клуб коледжу «Вінниця», який здобув перше місце серед технікумів і коледжів України та є учасником турніру вищої професійної ліги.

Звичайно, важливу роль грають гарні умови у коледжі. 69% студентів навчаються за держзамовленням, решта – за контрактом. Академічна стипендія призначається на рейтинговій основі, студенти пільгових категорій отримують соціальну стипендію.

– Повірте, тут вчитись добре! Я отримав професію, яка дасть шматок хліба у руки, реалізував свої можливості. Гуртожиток поряд з навчальним корпусом, є класна їдальня, буфети. Я знайшов нових друзів, у нас чудова самодіяльність, спортивні гуртки, цікаве дозвілля, — поділився випускник Богдан Молодий. — Я проходив практику на ПП «Беркут-Транс», тут і буду працювати.

При ВК НУХТ діють підготовчі курси, після здачі екзаменів майбутні абітурієнти мають додаткові бали при вступі у коледж. За роки навчання діти творчо розвиваються, стають лідерами, близько 70% продовжують навчання. Коледж дає міцні знання! Його випускники — енергійні, добре підготовлені, креативні! — приходять на 2-й та 3-й курси Національного університету харчових технологій, Національного технічного університету ім. Сікорського у Києві, ВНТУ, ВНАУ, ДонНУ у Вінниці, продовжують навчання не тільки в Україні, але й в країнах Європи. А потім мають змогу працевлаштуватись у кращих українських і зарубіжних компаніях. Коледж розвивається, тримає діалог з роботодавцями, прислухається до вимог сьогодення.

Адреса ВК НУХТ: 21100, м. Вінниця, вул. Привокзальна, 38. Детальна інформація за тел. (0432) 27-73-93.

Ліцензія серія АЕ №636488 від 19.06.2015 р.