З одного боку, звичка брати каву з собою – вже частина міської культури. А з іншого – ми використовуємо паперові стаканчики для кави у середньому не більше 15 хвилин.

Мало хто знає, але вони не переробляються як папір, адже містять багато синтетичних матеріалів. А після використання розкладаються сотні років. Проте вінницька десятикласниця Марія Ошовська знайшла вихід та ініціювала еко-акцію, завдяки якій у місцевих кав’ярнях з’явились шафи  з власними горнятками відвідувачів.

– Спочатку я боялась купувати каву у свою тару, думала, що буде негативна реакція чи подумають, що божевільна. Але, на щастя, такого не відбулось. Невдовзі я вирішила запропонувати ідею вінницьким кав’ярням, – каже Марія Ошовська. –  Трохи було страшно особисто ходити та розповідати про проект, тому знайшла їх через Інтернет та написала листи. Дехто не відписав, одні пообіцяли подумати, знайшлись і ті, хто долучився. За купівлю кави чи чаю в своє горнятко відвідувачі отримують смаколик. Це допоможе зменшити використання одноразових стаканчиків і збереже природу.  Бо кожен задумається над тим, що кожна річ, яку тримаємо в руках, стає сміттям

Наразі до еко-акції вінницької школярки вже долучились п’ять кав’ярень. У одній із них охочих стало так багато, що власники навіть встановили шафу. На кожній полиці іменні горнятка та посуд, який можна придбати та залишити у закладі. Є клієнти, які щодня приходять за ароматним напоєм зі своєю чашкою.

Сама ж Марія Ошовська мріє, що невдовзі всі місцеві заклади скористаються її відкриттям та пропагуватимуть свідоме й екологічне споживання кави та чаю. У рідній школі «АИСТ» вчителі захоплюються своєю ученицею, яка до того ж розробила масштабний екологічний проект. У коридорі закладу встановила пляшки для пластмасових кришечок, плакати із закликами дбати про довкілля та світлини вінницького сміття, зняті під час прогулянок. А ще дівчинка за власної ініціативи прибирала парки.

Валентина Лісова