Вперше на Україну, у маєток знаменитої родички приїхали її прямі нащадки — праправнучка баронеси Елізабет Радсен-Тіленіус Краутхофф та її донька, прапраправнучка Надія Віллемс. Нагадаємо, Лідія, донька Надії фон Мекк, вийшла заміж за голландського барона Ван дер Борх. Пряме успадкування по жіночій лінії через п’ять поколінь триває і досі, у Наді Віллемс теж підростає донька. Отже, подолавши 2000 км від Амстердама до Вінниці, гості з Голландії відразу поїхали у Браїлів — так не терпілось їм побачити колишню резиденцію Надії фон Мекк, де творив композитор Чайковський.

Достойну зустріч їм тут приготували! Краса весняної природи і теплий прийом господарів фестивалю зворушив Елізабет, її чоловіка Бертольда, Надію і її чоловіка Коліна.

– Хоч вашою Батьківщиною стала країна тюльпанів і діамантів, але коріння ваше тут, в Україні! — вітали браїлівчани гостей з Голландії.

– Я пишаюсь своєю прабабусею! Як художниця я відтворила образи жінок її часу у галереї фотопортретів, які привезла у Браїлів, — розповіла Надія Віллемс. — Фотографію цієї садиби у Браїлові, зроблену на початку ХХ століття, я бачила у своєї бабусі. Сьогодні я вперше побачила її наяву.

– А як ви уявляєте майбутнє маєтку баронеси?

– Звичайно, ні про яку приватизацію не може бути мови! На мою думку, це має бути музей Чайковського і фон Мекк, де звучатимуть світові музичні шедеври.

За підтримки держави ця мрія прапраправнучки благородної меценатки баронеси фон Мекк можен здійснитись. В усякому разі, так вважає Анатолій Левицький, директор фестивалю, генеральний директор Вінницької обласної філармонії.

– Ми чекаємо державної допомоги для проведення капітального ремонту приміщення. І маємо надію, що це визначне історичне місце перетвориться у справжній райський куточок, — сказав Анатолій Левицький.

Послухати концерт під інтригуючою назвою «Чайковський і його пікові дами» зібралось стільки бажаючих, що місць у музичній вітальні музею не вистачило.

«Неужели вы считаете меня способным помнить о вас, только пока я пользовался вашими деньгами? Неужели я могу хоть на единый миг забыть то, что вы для меня сделали? Скажу без преувеличения — вы спасли меня! Я, наверное, сошел бы с ума и погиб, если бы вы не пришли ко мне на помощь! И не подтверждали бы вашу дружбу участием и материальной помощью… Совершенно угасавшую энергию вы возродили, мой гений, мой ангел, мой друг!» Уривки з листів Петра Ілліча Чайковського до Надії Філаретівни фон Мекк російською мовою читав голландський кларнетист Харрі Імре Дяйкстра. Фортепіано співало під руками Ірини Парфьонової, а романси Чайковського виконувала Вікторія Панкратова, володарка чудового мецо-сопрано.

Браїлівчан і гостей з Голландії вразив своєю майстерністю квартет баяністів ім. Миколи Різоля із Києва, який віртуозно виконав твори Баха, Чайковського, українські народні пісні. Особливу насолоду глядачам подарував «Вальс квітів» із балету «Лускунчик», адже під ці чарівні звуки весь світ зустрічає Новий рік.

…З роками прийдуть нові виконавці, а геніальна музика, написана Чайковським, звучатиме протягом століть. Так само повинен залишитись у всій своїй красі для нащадків маєток баронеси фон Мекк у Браїлові на Вінниччині…