Вінницьким правоохоронцям знадобився тиждень, аби розкрити вбивство подружжя фермерів Тичуків із села Шипинки Барського району, про яке ми повідомляли у минулих номерах.

Підозрюваним виявився 29-річний Олександр Присяжний із сусіднього Міжлісся. Його затримали на оптовому ринку, куди на вантажівці тещі привіз продавати яблука. Як вдалось вийти на слід злочинця і яке покарання йому загрожує — розповів начальник обласної поліції Олександр Цимбалюк.

– Загиблі Юлія та Едуард мали власне фермерське господарство «Едем». Займались яблуками і мали близько 100 га саду. Частина орендована, іншою володів. Розбудували бізнес, а поряд звели дім та огородили парканом. У великих холодильних камерах зберігали врожай від 2018 року. Останні два місяці справи у них йшли добре, постійно приїжджали покупці і багатотонними машинами купували яблука. Серед клієнтів були популярні мережі супермаркетів. Раз на тиждень відправляли одну вантажівку у Київ, де продукцію реалізовували родичі. Фінансовою документацією займалась жінка, — каже Олександр Цимбалюк. — Коли ми отримали повідомлення про вбивство, були підняті по тривозі найближчі підрозділи поліції. Проведено великий об’єм роботи, відпрацьовані всі населені пункти, які знаходились поряд. Перевіряли родичів, але версія не підтвердилась. Ще одним мотивом злочину стало пограбування. Вилучили камери відеоспостереження, які були на подвір’ї подружжя. Завдяки їм вдалось побачити винуватця та відтворити хронологію подій. Ці відео і стали фатальними для вбивці. З’ясували, що завжди першою на вулицю виходила жінка, але в день трагедії близько п’ятої ранку на порозі з’явився господар. Він був у спідній білизні, зверху накинув куртку. Злочинець крутився поряд від о пів на третю ночі. Машину залишив далеко і йшов пішки. Був із двома рушницями — гладкоствольною курковкою і малокаліберною ТОЗ-12. Зазвичай беруть щось одне. Першим біля хвіртки розстріляли чоловіка. Куля влучила у щоку, й той захлинувся кров’ю. Почувши, що щось не так, у халаті на терасу вибігла дружина. Із переляку вона притиснулась до колони, вбивця без розмов обійшов ззаду та вистрелив у голову. Прошило наскрізь та зрикошетило від колони. Жінка загинула миттєво. Далі чоловік кинувся до хати, звідки виніс у рядні електронний сейф.

Оскільки вбивця був у масці та капюшоні, правоохоронці орієнтувались на його прикмети та підготували перелік питань, які ставили жителям прилеглих районів.

Звернули увагу на військову «горку» російського зразка, в яку був одягнений злочинець. Вона була не звичайною – однотонною та з нашивками. І вже зовсім скоро опитані розповіли, що знають того, хто таку носив. За статурою підходив. Далі слідчі встановили, що саме 9 травня зранку Олександр був в гостях у Жмеринському районі в тому спецодязі і весь мокрий. Сушив одяг та перевдягався. Забув там взуття. Його сліди порівняли із тими, які він залишив неподалік будинку вбитих. Вони збіглись. Це викликало ще більше підозри. Коли попрацювали із оточенням та друзями, вони підтвердили наявність у нападника двох незареєстрованих рушниць. Одна із них перемотана ізоляційною стрічкою, така ж була і на відео з камер. Іншу зброю чоловік використовував на полюванні, адже був браконьєром, працював охоронцем у Чернятинському коледжі. Крім того, результати розтину встановили, що кулі в тілі вбитого раніше були деформованими, тобто відстріляними. Це знову було не на користь злочинця, якого правоохоронці затримали та стали допитувати. Чоловік у скоєному зізнався. Мотивом начебто стали борги.

– Він нам пояснив так: обставини склались так: або я, або мене. Дуже багато позичав і мав фінансові проблеми. Із родиною фермерів не був близьким, але мав спільних друзів та знайомих. Після вбивства він рушниці викинув у лісі. Дощами місцеві люди та поліцейські прочісували територію і їх знайшли. Сейф пошкодив пострілом і висипав кошти, за його словами – 1 млн 300 тисяч. Але скільки справді там було – знали лише загиблі. Частину із коштів – 300 тисяч — знайшли у зеленій «дев’ятці» нападника. Після скоєного він спокійно жив та радів, бо думав, що не знайдуть. Ходили різні чутки, навіть те, що фермерів вбили прикладом. На даний момент злочинець не раз повторював, що іншого виходу не було. Чому обрав саме Тичуків? Бо знав, що люди успішно працювали і мали покупців.

А вже 17 травня у Вінницькому міському суді підозрюваному обирали запобіжний захід. Прокурор наполягав на триманні під вартою строком на 60 діб. Аргументував це тим, що Олександр Присяжний скоїв важкий злочин, за який передбачена максимальна мірапокарання -довічне ув’язнення. Й на волі він може вчиняти інші правопорушення, чинити тиск на свідків та потерпілих. Крім того, під час засідання прокурор озвучив суму, яку підозрюваний після злочину віддав як борги — 1 мільйон 100 тисяч гривень. Решту начебто поміняв на валюту — 5700 доларів та 600 евро. Захисник затриманого заявив, що той вину визнає, щиро кається і тому вважає за доцільне задовольнити клопотання прокурора. Не заперечував і сам Олександр Присяжний, який на запитання судді про те, скільки часу планував вбивство та розбійний напад, відповів, що не планував. Мовляв, так склались обставини. Подружжя, за його словами, особисто не знав. На стан здоров’я та групу інвалідності під час засідання не натякав. Коли слідчий суддя Сергій Клапоу-щак пішов до нарадчої кімнати, у коридорі нам вдалось поспілкуватись із родичем затриманого.

– Сашку лиш вчора виповнилось 29 років. Мешкав із жінкою та тещею в Бару. Чотири місяці тому в нього син народився, лиш відгуляли хрестини. А тут таке. Знаю, що родич заліз у серйозні борги і відсотки були шалені. Позичив 9 тисяч, а віддав 25. Бізнес-партнер його «кинув», все впало на його плечі, — сказав він. — Поставили термін віддати борг до 10 травня, і за день до того він скоїв злочин. Ми всі шоковані і нічого не передчували. Батьки важко все це переносять, п’ють жменями таблетки.

Зрештою суддя ухвалив рішення залишити Олександра Присяжного у СІЗО на два місяці.

Віталіна ТРУДЬКО
Фото Олексія БОЙКА

Суддя Сергій Клапоущак залишив підозрюваного під вартою

Олександр Присяжний у залі суду