Щороку, разом із розширенням географії проведення конкурсу, збільшується і кількість грантів. Так, у 2019 кожен грантер отримає по 50 000 грн. на відкриття і розвиток власної справи. Планується, що загалом оберуть сто переможців, отже загальний бюджет – 5 млн грн., для порівняння, це майже в 13 разів більше, ніж виділялось у 2016-му, коли започаткували конкурс.

Участь у конкурсі можуть взяти громадяни восьми областей України. Серед них – 19 районів Вінни-чини, а це понад 300 сільських населених пунктів, де здійснюють свою діяльність підприємства МХП.

Таким чином агрохолдинг намагається повернути життя у сільську місцевість.

«Ми переконані, що наш проект вирішує низку проблем. По-перше, це підтримка жителів сіл, де він реалізовується. По-друге, це крок у боротьбі з трудовою міграцією, бо ми ж всі знаємо, скільки людей зараз виїжджає за кордон працювати. І коли люди мають бажання щось робити тут, в Україні, ми залюбки підтримаємо і допоможемо реалізувати це бажання. Зрештою – проект допомагає розвивати те, чого хочуть люди. Це дуже важливо, коли бізнес не тільки приносить гроші, а й покращує світ навколо себе. Тому ми робимо ставку на проекти, які несуть і соціальну складову. Тобто ті, де йдеться не тільки про закупку якогось обладнання, а й про залучення односельців як персоналу», -підкреслює Вікторія Нагірняк, керівник відділу корпоративної соціальної відповідальності МХП.

Без зайвої скромності можна зауважити, що за роки існування конкурсу «Село: Кроки до розвитку» життя багатьох сіл змінилось на краще: завдяки ресурсу, який надає МХП для відкриття та розвитку власної справи, все більше сільських жителів почали заробляти гроші у себе вдома.

Найактивніше справи йдуть у бізнесменів агропромислової сфери. Так, вінничани отримали кошти на розвиток рослинництва, тваринництва, бджільництва. Жителі Вінниччини вирощують фрукти та овочі, заготовляють лікарські рослини, відкривають сироварні. Завдяки МХП у нашому регіоні почали займатись розведенням екзотичних равликів, які в подальшому реалізовують до Німеччини, Бельгії, Франції, а також вирощують чорний та білий трюфель, 1 грам якого коштує від 30 євро. А жінка з Ладижина культивує шафран – найдорожчу спецію у світі.

Переможці також розвивають і такі сфери, які вважаються притаманними для міст: відкривають салони краси, клуби іноземних мов, студії образотворчого мистецтва, СТО, спортивні зали тощо.

«Зараз прослідковується дуже позитивна тенденція серед підприємців, яким МХП допомагав «стартанути». Якщо в перші роки грантери витрачали гроші на закупівлю сировини чи поголів’я, то зараз ставка робиться на переробку. Люди закуповують обладнання – пакувальне, холодильне, зрошувальне. І вже замислюються про те, щоб укріпляти свій бізнес. Також є тенденція до об’єднання, коли грантери кооперуються і об’єднують наявні ресурси. Гарний приклад – лікарські рослини. Учасники попередніх конкурсів, що займаються цією справою, створили кооператив, адже так зручно й вигідно:

хтось має досвід експорту продукції, хтось – сушку, а в когось є можливості для зберігання. Кооператив дав змогу суттєво збільшити обсяги виробництва, виходити напряму на фармкомпанії і збільшити об’єми експорту», – розповідає Олександр Печалін, голова правління Вінницької ГО «Спілка підприємців «Стіна».

Для учасників проекту організатори проводять тематичні тренінги, де навчають, як правильно створити бізнес-план, щоб він був успішним.

Шановні вінничани, подати заявки на участь у конкурсі ви можете до 30 червня 2019 року. Подробиці — на сайті спілки підприємців «Стіна» (http://catcut.net/o5aB).

Сергій КРАВЧУК