Переважна більшість з них — 32 штуки — це словацькі сіті-байки Kellys Avenue 90. Кожен велосипед пронумерований, має індивідуальний ключ до замка, які роздадуть керівникам департаментів міськради. Для чиновницьких велосипедів позаду міської ради вже звели криту велопарковку. Це — ще один крок до втілення в життя великого швейцарського проекту «Розиток велоінфраструктури у Вінниці». Розмір гранту від Швейцарії склав 290 тисяч швейцарських франків (орієнтовно — 7,5 мільйона гривень). Вже обладнано 36 велостоянок по місту, велошкола та велопрокат Nextbike Вінниця, котра користується великою популярністю.

Але МР-велопарковка для міських чиновників вартістю 1 мільйон 55 тисяч гривень викликала обурення у вінничан. Бо ж чиновникам видаватимуть велосипеди безкоштовно, а «прості смертні» платять за про-

кат. До того ж, для муніципалітету зробили душову, на що витратили ще 796 тисяч гривень. На це у міській раді пояснили, що гроші були взяті не з бюджету міста. І якби міські чиновники не збудували це, то місто не мало б фінансування на стоянки на велопрокат.

Чиновницькими «вєліками» дуже активно користуються працівники соціальних служб і ті, кому треба оперативно виконувати адміністративні послуги.

Ілона ВАЛЬТЕР