І щоб не купувати по 30 гривень його на пляжі чи по «десятці» на ринку, варто вже тепер, в кінці травня, самому посадити сучасну цукрову кукурудзу і за 67-75 діб чекати на щедрий урожай… Що ж радять садити кукурудзяні експерти?

Якщо не вдаватися в селекційні тонкощі, то все насіння можна поділити на три селекційні групи. 1-а група — це старі, дуже часто ще радянські сорти та гібриди, що мають низьку кількість цукрів, всього до 4-6%, це речовини фруктоза, мальтоза, сахароза, які відповідають за смак; 2-га група — імпортні сорти, що перші були ввезені в Україну ще 5-8 років тому, вони покращеної цукристості, дорожче коштують і мають уже 8-15% цукрів, смачніші, але смак тримають недовго. І найцікавіша 3-я група, це сучасні су-персолодкі сорти чи гібриди, вміст цукрів понад 20%, саме ця суперсолодка кукурудза найпопулярніша серед професіоналів городників та овочівників, — розповів Михайло Нагорняк, виробник насіння суперсолодкої «мнагровської» кукурудзи. — Це імпортні гібриди: Добриня, Овер-ленд, або «мнагровські»: Джамала, Солодка Мрія (Фіона), Венеція (Джульетта), Роттердам, Юрмала, Мармурова, Білий Кролик та інші.

– Це правда, що з гектара солодкої кукурудзи можна заробити мільйон?

– Так! Якщо маєте вільну земельну ділянку, вже влітку з 1 га можете реалізувати качанів на 300400 тис. грн., а якщо заморозити та протримати до зими і тоді продати, матимете 1 млн з гектара, адже качан тоді коштує 15-25 грн./шт. Тож рахуйте: 50 тис. качанів з 1 га по 20 грн. — матимете 1 млн… Тому хочу зауважити, що цукрова кукурудза може бути гарним соціальним вектором на селі: залучення нових робочих місць, адже овочева культура передбачає працю місцевих на збиранні та калібровці качанів, зелена маса дуже цінна на силос і на корм худобі, піднімає надої молока, дуже смачне м’ясо, її гарно поїдають корови, кози, кролі, і саме в той період, кінець літа, коли трави в полі вже мало.

Села стають багатими, люди перестають їхати на заробітки і працюють у себе вдома.

Але головне, що ви і ваші діти майже цілий рік маєте змогу смакувати свіжою чи замороженою кукурудзою без втрати смакових і мінеральних якостей.