Запашний кріп, який вже рясно розрісся на усіх грядках Вінниччини, використовують не лише у кулінарії. Народна медицина широко застосовує чай, настій, відвар із насіння й трави кропу при порушеннях апетиту, метеоризмі, болях у шлунку й кишківни-ку, хворобах печінки, холецеститах, жовчо-кам’яній хворобі та у багатьох інших випадках.

Рецепт універсальний: 1 ст. л. сировини на півлітра води настоюють годину і приймають по 0,5 склянки до їжі кілька разів на день. Настій кропу місцево застосовують навіть при очних хворобах та гнійничкових ураженнях шкіри.

При неспокійному сні 1 ч. л. соку кропу й 1 ч. л. меду заливають склянкою молока. зберігають у холодильнику не більше доби, а при кімнатній температурі — півгодини. Давати дітям по 1 ч. л. після їди у підігрітому стані. Для профілактики грипу жують насіння кропу. А при бронхіті 1 ст. л. товченого насіння кропу заливають 2 склянками окропу, під кришкою настоюють 2 години, проціджують і приймають по 1 ст. л. настою 4 рази на день. При набряках половину склянки свіжої подрібненої зелені кропу залити 5 склянками води, кип’ятити на повільному вогні, остудити, процідити. Приймати по 0,5 склянки відвару тричі на день. При опіках готують примочки з кропу. Вичавлюють сік з подрібненої зелені й розводять з водою у співвідношенні 1:2.