Зелений борщ з кропивою — це чудова альтернатива такій же гарячій першій страві зі щавлем, особливо для людей, які страждають на підвищену кислотність. Якщо ви ніколи його не готували, то давайте зробимо це негайно.

Беремо 800 г курячої грудки, 2 цибулини, 50 г молодої кропиви, 2 моркви, 1 варене яйце, 1 ст.л. сметани, перець горошком, лавровий лист, 4 картоплини, 2 пучки свіжого щавелю, зелень кропу та петрушки, 30 г вершкового масла, 3 л води.

Курячу грудку промиваємо, кидаємо в киплячу воду і варимо. Далі додаємо за смаком сіль, перчик, кидаємо лавровий листочок, одну очищену моркву і цибулину. Варимо бульйон ще 40 хвилин і, як тільки він буде майже готовий, додаємо цілими великі очищені картоплини. Ріпчасту цибульку чистимо, шаткуємо дрібними кубиками, а моркву подрібнюємо на крупній тертушці. Потім пасеруємо овочі на олії до рум’яного кольору. Решту картоплі чистимо, розрізаємо кубиками, а кропиву злегка обдаємо окропом. Щавель промиваємо, просушуємо на рушнику і ріжемо довільно. Зелену цибульку, свіжу петрушку і кріп дрібно шаткуємо. З готового бульйону обережно виймаємо м’ясо, моркву і цибулю. Овочі викидаємо, а м’ясо відокремлюємо від кісток і розбираємо на волокна. Велику варену картоплю теж дістаємо і розминаємо в пюре, додавши трохи вершкового масла. Тепер у готовий бульйон додаємо трохи води, кидаємо шматочки м’яса, подрібнену картоплю і доводимо до кипіння.

Через 5 хвилин після картоплі викладаємо обжарку, накриваємо кришкою і варимо 10 хвилин. Потім кидаємо щавель, кропиву, доводимо до кипіння і проварюємо ще 3 хвилинки. Готовий борщ накриваємо щільно кришкою і настоюємо 20-30 хвилин. Подаємо зелений борщ, прикрасивши вареними яйцями і сметанкою.

Смачного!