Це Козлівська, Бернашівська, Суботівська, Слободо-Яришівська, Яришівська сільські ради, значні збитки негода завдала дорожньому покриттю в селі Івонівка Ярузької сільської ради.

Рятувальники нині допомагають усунути наслідки, а люди запитують: чому не оголосили про стихійне лихо та не підняли питання щодо компенсацій постраждалим.

– Такої стихії район не бачив з 2008 року. Цього разу причиною НП стали рясні дощі, а не рівень води у річці. Хто не живе у наших краях, той не зрозуміє нашого рельєфу з ярами та пагорбами, — каже голова районної ради Володимир Сірант. — Я особисто виїжджав на місце стихії. Людей рятувальники виносили на плечах, бо серед будинків стояли на стільчиках. Городи позатоплювало, на зиму селяни залишились без овочів та фруктів. Стихія знесла навіть бетонні мости. У Бернашівці вода прорвала каміння і понесла його як пісок. На щастя, потік дивом не зруйнував старовинну церкву у селі. Поряд знаходиться ГЕС, і в їхніх інтересах долучити техніку, кошти та допомогти владнати ситуацію. Липчани знаходяться на березі Дністра.

Транспортне сполучення з окремими вулицями зруйноване, затопленими залишаються частина присадибних ділянок, потребує відкачування води з колодязів та каптажів. Затопило містки, садки та городи у селі Пилипи. У Хоньківцях залиті криниці, тож працівникам ДСНС роботи вистачає. В одному із сіл в неділю був похорон, то терміново просили аграріїв допомогти розчистити дорогу, бо у рові було півтора метра води! Слава Богу, справляємось і тримаємо ситуацію на контролі.

Відкритим залишається питання щодо компенсацій. Ті хати, які були застраховані, ще можуть їх дочекатись. А ось що робити іншим? Є розпорядження про створення комісій, але державних коштів, які мають бути у резервному фонді, немає. Для району такі виплати непідйомні.

Натомість у Ямпільському районі констатують: їх наслідки негоди оминули. Були одиночні виклики щодо відкачування води із погребів та подвір’я у Клембівці та Михайлівці.

Тим часом синоптики поки мають невтішні прогнози: дощі ще мінімум як тиждень не вщухатимуть.

Віталіна Трудько