Нещодавно у прес-службі прокуратури області розповіли: «Мурованокуриловецьким відділом Могилів-Подільської місцевої прокуратури Вінницької області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом підпалу житлового будинку в смт Муровані Курилівці. Встановлено, що вінничанка через неприязні стосунки та з метою помсти господарям будинку вирішала вчинити підпал житлового будинку, в якому спали двоє дорослих та її власне немовля.

Реалізуючи свій злочинний умисел, за допомогою сірників підпалила дитячі речі, що знаходились у веранді будинку, чим спричинила пожежу, після чого переодягнулася в інший одяг, покинула будинок та зникла в невідомому напрямку. У результаті протиправних дій будинок та речі, що знаходились у ньому, пошкоджені та знищені внаслідок пожежі. Власників будинку та малолітню дитину врятувала служба порятунку».

Виявилося, історія почалася ще задовго до пожежі. 6 травня з Вінниці до Мурованих Курилівців приїхала Аліна з малою донькою. Залишилася на вокзалі, бо почався дощ. Там розговорилася з місцевою мешканкою, розповіла їй, що її з дому вигнали, вона ускочила в перший-ліпший автобус і приїхала сюди, а що далі робити — не знає. Попросилася переночувати і пообіцяла наступного ж дня повернутися до Вінниці.

– Вже вдома жінка, котра пожаліла бідолашну і забрала до себе на ночівлю, запропонувала подзвонити мамі, мовляв, спробуємо розібратися, що сталося. Аліна дала якийсь телефон, але мама трубки не взяла, — розповів перший заступник голови Мурованокуриловецької РДА Ярослав Петренко. — Потім з’ясувалося, що в Аліни немає грошей. Жінка запропонувала їй 100 гривень на квиток до Вінниці, але знову почався дощ і люди знову пожаліли жінку з дитиною…

Вона пожила в них ще кілька днів. Господарі будинку звернули увагу, що дитина, як на рік, не зовсім розвинена, на ніжки не стає і не дуже добре доглянута. А Аліна навіть не думала кудись їхати. Все дзвонила у банки і просила кредит 40 тисяч гривень. Коли поцікавилися, навіщо їй ці гроші, вона відповіла, що їй немає на що жити. Господарі будинку почали натякати, що вже пора повертатися, бо побачили, що Аліна почала дивно себе поводити і погано ставилася до дитини. Виник скандал, вона взяла усі дитячі речі, склала туди дитяче посвідчення, залишила їх на кухні, на першому поверсі. Дитина, господарі будинку спали на другому поверсі. Вона підпалила речі, зачинила двері і пішла з будинку. Пожежники приїхали і вже через другий поверх діставали дитину, рятували господарів. Вогонь загасили швидко.

Неприкаяної мамки не було три дні. Потім вона сама ж повернулася до цих людей. Зрозуміло, вони викликали поліцію, і зловмисницю затримали. Дитину після пожежі поклали до лікарні. Тим часом з’ясувалося, що в Аліни, котра перебуває на обліку у психоневрологічному диспансері, є ще двоє дітей. Старший син, котрому вже сім років, живе з бабусею, ще одного хлопчика усиновили інші люди, бо Аліну позбавили батьківських прав на нього. І донька, котра під час пожежі пережила неабиякий стрес. Нині малу передали до дитячого будинку, і соціальні служби незабаром вирішать її долю.

А Аліну доправили у СІЗО. Суд обрав для неї міру запобіжного заходу — тримання під вартою. Правопорушниці повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення — умисне знищення та пошкодження чужого майна, вчинене шляхом підпалу. Покарання за нього — позбавлення волі від 3 до 10 років.