За її словами, посадові особи Асоціації органів самоорганізації населення міста Вінниці порушують закон про персональні дані та неправомірно видають довідки жителям приватного сектору.

І в подальшому всі ці документи можуть навіть анулюватись, що призведе до непередбачуваних наслідків. Чи відкрили правоохоронні органи за даним фактом кримінальне провадження і що думає з цього приводу інша сторона конфлікту — дізнавався наш журналіст.

— Свого часу я була головою квартального комітету «Малі Хутори-Центр» і добре розбираюсь у створенні та діяльності таких структур. Від мешканців нашого міста дізналась про те, що Асоціація органів самоорганізації населення Вінниці в особі Наталії Панчук та її заступниці виписують усі види довідок — про склад родини, оренду житлового приміщення, на субсидію, приватизацію, продаж майна та інші, хоча таких повноважень в них немає. Адже, згідно з їхнім статутом, вони не мають права втручатись у діяльність квартальних комітетів та брати їхні повноваження на себе.

Аби переконатись у достовірності інформації від жителів, вирішила особисто під приводом продажу майна взяти довідку форми №3. Не повірите — мені її видали без жодних проблем, — розповіла нам керівник ГО «Народовладдя Вінниччини» Леся Добржанська. — Саме тому я звернулась до заступника міського голови Сергія Тимощука, але у своїй відповіді він заявив, що існує рішення мерії про передачу повноважень. Проте він надав неправдиві дані, адже на сайті Вінницької міської ради відсутнє вищевказане рішення. Після того я поскаржилась правоохоронним органам, але тодішній керівник міського відділення поліції Анатолій Присяжнюк відмовився вносити відомості до ЄРДР, мовляв, це цивільно-правові відносини, та порадив йти в суд. Одним словом — стандартна їхня відписка. Але на цьому боротьбу не завершили, і вже у березні 2019 року із заявою про вчинення злочину звернувся квартальний комітет «Зоряний». І того ж дня перший заступник прокурора Вінницької місцевої прокуратури Володимир Панченко розпочав розслідування за ч. 1. ст. 358 ККУ — підробка документів. Слідчі дії тривають, допитують свідків. У свою чергу, ми вимагаємо прискорити досудове розслідування та передати матеріали до суду. Крім того, хочемо, аби винні особи були покарані за вчинення злочину.

Тим паче, серед них депутатка міської ради від партії «Європейська стратегія» Наталія Панчук, яка вже є фігурантом дев’яти кримінальних справ, серед яких вандалізм, забруднення навколишнього середовища, порушення недоторканності приватного життя, порушення закону захисту персональних даних, завдання легких тілесних ушкоджень, невиплата заробітної плати та інші. Невже вона не розуміє, що через її дії сотні сімей можуть залишитись невдовзі без субсидій, а договори купівлі-продажу суд може визнати недійсними?

Натомість голова Асоціації органів самоорганізації населення Вінниці Наталія Панчук я звинувачення відкидає.

— Пані Леся «має на мене зуб» із 2011 року, коли проводилась звітно-виборча коференція в органах самоорганізації населення. На ній замість вищевказаної особи таємним голосуванням обрали іншого голову квартального комітету «Малі Хутори-Центр». У відповідь Леся Добржанська вирішила, що ми сфальсифікували вибори, хоча ми просто забезпечили їх проведення.

Я пояснювала, що не була членом лічильної комісії, ні в секретаріаті, тільки у президії. Тому такі звинувачення були безпідставні. Але жінка не заспокоїлась. І, починаючи із 2011 року, пише скарги в усі можливі інстанції. Провадили розслідування, ми надавали всі протоколи, порушень не виявили. Та, як бачите — конфлікт триває досі. Я  скажу вінничанам: всі довідки, які ми видаємо, зафіксовані у положенні про квартальний комітет. Ми як асоціація, яка об’єднує 24 органи самоорганізації населення, маємо рішення міської ради, і воно є обов’язковим для виконання на всій території Вінниці суб’єктами господарювання. Відповідно маємо право видавати всі довідки, які є в переліку у положенні про квартальний комітет. Всі документи маємо на руках і можемо в будь-який момент з ними ознайомити. Тут немає жодних проблем, — каже Наталія Панчук. — Поліція відповідно реагувала на дані звернення, адже знають заявницю з 2011 року. І якби були порушення, то за стільки часу їх би десь зафіксували і щось робили. Про відкриття провадження щодо підробки вперше чую. Я на пані Лесю не ображаюсь, кожен має право на свою думку. Хай подає до суду.

Віталіна Володимирова