За 5 останніх років — 74 справи, котрі Вінницький майдан брав на контроль, до суду не дійшли! Інші — довго і безрезультатно поневіряються в судах.

Серед них справа про побиття Петра Гандурського та побиття правозахисника Валерія Палія. А ще — побиття людей поліцією й тітушками під час знесення міською владою погруддя Т.Шевченка, по справі Людавського сміттєзвалища, будівництва нового кладовища у мікрорайоні Сабарів та ряд інших резонансних справ…

Це стовідсоткова неспроможність влади виконувати свої функції, переконані вінницькі активісти. Власне, тому й ухвалили на своєму традиційному недільному вічі вчергове (14 раз!) відправити делегацію до Генеральної прокуратури України з заявою про кримінальні правопорушення влади. Про те, як все відбувалося, розповів Валерій Палій.

– Нас пообіцяла підтримати Віра Савченко. І вже о 10.30 ми (а нас зібралося 12 чоловік) були перед входом до прокуратури. Ми організували перед центральним входом акцію з гучномовцем, патріотичними піснями і гаслами: «ВИМАГАЄМО РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ ВІННИЦЬКОЇ МАФІЇ ПОРОШЕНКА — ГРОЙСМАНА», розповідали усім про існування вінницької мафії, що жодна з десятків кримінальних справ, котрі вдалося порушити, до суду за усі 16 років так і не потрапила. Сицилійська мафія тихо заздрить! Хотіли вручити Генпрокурору відкрите звернення, а вийшов скандал. Ми зареєструвалися, нас тримали кілька годин, хоча ніякої черги не було, як колись. Мабуть, люди вже зрозуміли, що Генеральна прокуратура жодних проблем не може вирішити, і перестали звертатися. Нам запропонували заходити по одному. А ми не погодилися на це, адже подаємо колективне звернення!

Тут у Анатолія Чайки, нашого героя Майдану та прапороносця, здали нерви і він ліг на вході перед металошукачем на знак протесту. Відразу ж збіглася охорона, діда почали штовхати… Ми тричі викликали по телефону екстреного виклику «102» слідчо-оперативну групу, але все марно. Але з’явився Андрій Нечай, людина, наближена до Президента, і сказав, що нас чекають в адміністрації.

А там — одна нарада, інша, невідомо, коли вони закінчаться, людей багато… Дехто не дочекався, бо поспішав на поїзд. Але заяву ми для Президента передали і запитання поставили конкретні: про взяття на контроль розслідування усіх кримінальних справ. А ще — кадрове питання: про призначення на посаду голови Вінницької ОДА. Подали на розгляд 5 кандидатів, серед котрих Світлана Бевз та Володимир Воловодюк. Як зреагує новообраний Президент на вінницьких майданівців — побачимо!