Крім того, трощив пам’ятники ветеранам війни, загиблим в Афганістані та навіть дітям. Аби впіймати малолітнього вандала, правоохоронці влаштували засідку. Загалом він зруйнував 60 могил, а свої дії виправдовує тим, що хотів зігнати злість! Громада обурена діями хлопця та вже написала заяви до сільради щодо визнання їх потерпілими.

Одним із перших, хто побачив наслідки жорстокості восьмикласника, став Валентин Павлюк.

— Прийшов на цвинтар, а над могилою моєї матері поглумились. Потім роздивився: понівечені фото і на сусідніх надгробках. Сліди, наче від куль. Стало зле та образливо. Хто ж це має право так знущатись над пам’яттю померлих? — обурюється Валентин Павлюк. — Якщо я ще зможу замінити портрет на пам’ятнику, то хто це зробить 3-річній дитині, фарфорову фотографію якої теж пошкодили? Адже її рідних давно нема в живих… Виправдання немає, це аморально, великий гріх. Треба, щоб була відповідальність. Як хлопцю дивитись в очі односельцям?

У свою чергу, Корделівський сільський голова Людмила Дудар додає: родина вандала неповна, батьки розлучені. Дитина мешкала із татом, але через відрядження ним опікувалась бабуся.

— Свого часу сім’я стояла на обліку як критична. Але коли старшого хлопчика, котрий має інвалідність, відправили до спецшколи і до умов проживання родини не було нарікань, з обліку зняли. Два роки тому Влад вже наробив шкоди. Коли ми проводили капітальний ремонт будинку культури, заліз на дах та пошкодив все. На батька у поліції склали адміністративне стягнення за неналежне виховання. До суду ми не стали подавати, бо у тата троє дітей і одна заробітна плата. Ми пробачили. Цього разу школяр шкоди завдав чимало. Люди на кладовище до пізнього вечора їхали велосипедами, автобусами та скутерами. Були категорично налаштовані. Поліція стримувала від будь-яких дій. Йшло до самосуду. Тоді вирішили писати заяви у сільраду.

Педагоги Влада пригадують і крадіжки у магазині, у школі. У дітей забирав кишенькові гроші. Шкільний психолог вважає, що восьмикласник так виливає свою агресію. Соцслужби починають перевірку умов виховання і проживання. Родина малолітнього вандала спілкуванню із нами не рада.

— Ми самі розберемося, і не треба цькувати дитину. Є слідчі. Хай розбираються. Для мене це шок, дайте спочатку почути дитину, — каже тато Андрій Цюпик.

У Калинівському відділенні поліції так прокоментували ситуацію:

— 22 травня від сільського голови Корделівки надійшло повідомлення, що на кладовищі було пошкоджено невідомою особою близько 60 пам’ятників. Ми опрацювали прилеглу територію та на місці затримали місцевого 14-річного жителя. На даний час до поліції та сільради надходять заяви від потерпілих й будуть встановлюватись збитки. Внесено відомості до ЄРДР за ознаками злочину «наруга над могилою». В подальшому буде вирішуватись питання щодо проведення психіатричної експертизи даної особи. І вже за її висновками будемо вживати заходів. Якщо хлопця визнають осудним, то, оскільки він неповнолітній, відповідатимуть батьки.

Віталіна Трудько

Хто відповість за наслідки – невідомо