– Це чотири заклади – один у Вінниці, один у Житомирі та два у Житомирському районі. Ми відпрацьовували оперативну інформацію декілька місяців. Ці “центри” не мали жодних дозвільних документів, розташовувались у приватних будинках. У публічних місцях різних регіонів організатори розповсюджували оголошення про надання допомоги у подоланні наркотичної чи алкогольної залежності. Звісно, до них довірливо звертались люди, – розповів начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, поліції Житомирщини Олексій Рубан. – Далі так звані «волонтери» за окрему плату їхали до будь-якого регіону, де із застосуванням фізичного та психологічного впливу чи обманом забирали пацієнта до Житомира чи Вінниці. Вартість “лікування” складала від 8 до 15 тисяч гривень на місяць. Термін перебування залежав від сплати необхідної суми. Люди могли перебувати там до півроку.

Замість обіцяної терапії та медичної допомоги пацієнти фактично опинялися у неволі. Їх могли годувати препаратами седативної дії без будь-яких лікарських призначень. Тримали у кімнатах по декілька осіб в умовах казарми. Лише іноді випускали на подвір’я, але під пильним наглядом. Порушників так званого розпорядку карали. Усі документи, що були у них в наявності, відбирали і зберігали без доступу. Їхні дзвінки та розмови по мобільних телефонах суворо контролювались…

Масштабна спецоперація відбулась 23 травня у нас та Вінниці. У Житомирі ми затримали п’ятьох чоловіків віком 30-40 років, вихідців з Луганської та Донецької областей. За попередніми даними, це організатори та адміністратори “центрів”, які не мали жодної медичної спеціальності. З їхнього полону звільнили майже 90 людей зі всієї країни.

– У Вінниці наші оперативники та бійці-спецпризначенці звільнили близько 30 людей різного віку. Це чоловіки та жінки з Одеської, Львівської, Черкаської, Миколаївської, інших областей, – розповіла нам співробітник прес-служби поліції Житомирщини Ольга Номерчук. – У Вінниці теж були вилучені численні речові докази — документи, лікарські засоби тощо. Їх направили на експертизу. Встановлюються особи, які у Вінниці були черговими, охоронцями та подальше коло підозрюваних. У рамках провадження тривають інші слідчі дії. Цілком можливі повторні санкціоновані обшуки.

Наші слідчі опитали потерпілих та відпустили додому. Розслідування веде слідче управління. Ми просимо громадян, у кого є інформація про діяльність “центрів”, осіб, які стали жертвами злочину, обов’язково звертатись до поліції за телефоном “102”.

Звільнені з полону пацієнти розповідають: ці заклади рекламували неначе санаторії та VIP-лікарні. Але пацієнти й не могли уявити, до якого пекла потраплять.

– Мене сюди привезли десь об 11 вечора. За п’ять діб посадили у якийсь «карантин». Нікому не дозволяли телефонувати. А мене син з АТО питає: «Мамо, а тобі радонові ванни роблять, циркулюючий душ?» Думав, що я у санаторії…

– Мене силоміць у машині привезли сюди. Я думала, що будуть капати. Але побачила грати на вікнах і сказала, що мене не мають права тут силою тримати. Вони пригрозили: у річці втопимо, ніхто знати не буде. Вранці мені стало погано. Попросила крапельницю чи лікаря, але мені налили просто горілки та дали таблетки. А ще покурити. Тут багато хто себе погано почував, але лікарів не було.

Тим часом, як повідомили у прес-службі прокуратури Житомирської області, суд присудив п’ятьом організаторам цілодобовий домашній арешт. Прокуратура готує апеляційну скаргу на це рішення та наполягатиме на їхньому взятті під варту.

Редакція готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію.