У соцмережі зі сторінки «Совість Поділля» анонсували збір підписів щодо висловлення недовіри голові ОТГ Артуру Цицюрському.

На місцевому ринку розмістили сірий плакат з фанери з відповідним написом. Щоправда, хто став ініціатором і скільки вже людей висловили своє незадоволення меру, так і невідомо. Більшість місцевих припускають, що ситуацію нагнітають ті, хто прагне реваншу минулої влади. Останні ж звинувачення відкидають і наводять свої аргументи проти роботи мера. Тож чи повториться тут сценарій Жмеринки, яка вже рік без міського голови, дізнавався наш кореспондент.

– Мені відомо про збір підписів і навіть чув, що за них дають кошти. На мою думку, їх організували кілька депутатів міської ради та їхній товариш — екс-керівник КП «Бар-Благоустрій» Володимир Калашнік, з яким я не продовжив контракт. Тут нічого особистого, суто об’єктивні причини, – каже Артур Цицюрський. – Зокрема нещодавно він звітував на сесії стосовно зробленого за останні півтора року. А паралельно була співдоповідь мого заступника, який займається комунальними питаннями. Останній «розбомбив» лірику керівника, який лиш вихваляв себе. А коли пішла мова про суми та об’єми, це зіграло не на його користь. Крім того, за останній час із 90 працівників він звільнив 66. А 34 з них безпідставно звинуватив у регулярній пиятиці, хоча цього в наказі про звільнення немає. І взагалі до всіх працівників ставився з неповагою.

Люди сиділи в залі, і все це транслювалось онлайн. Тому кожен може зробити висновки. Тим не менш більшість депутатів проголосувала, аби відмінити моє розпорядження щодо непродовження контракту. Я це рішення призупинив. Тож на наступній позачерговій сесії мають депутати відстояти кілька призупинених мною рішень, які є неприйнятними для барської громади. Крім того, вищевказані депутати звинувачують у тому, що я виселив ринок, де більшість були взагалі не оформлені. Хоча насправді там відбувалась несанкціонована торгівля, і були відповідні рішення інстанцій, які це забороняють. Натомість пропонується місце на визначеній ділянці для здійснення виїзної та невиїзної торгівлі у районі центрального ринку. І це не моя забаганка, а виконання програми «Упорядкування виїзної торгівлі у місті Бар». Погодьтесь: нам потрібен охайний історичний центр Бару, без сміття та базарів. Я завжди готовий до діалогу і компромісу, тому такі методи мені незрозумілі. Із депутатами будемо спілкуватись. Вдячний громаді за підтримку та реакцію. Все нормально, працюємо і робимо місто це кращим та привабливим для туристів. Адже один із трьох напрямків розвитку стратегії міста — тури.

У свою чергу, депутат Барської ОТГ Олексій Кальман має іншу точку зору на ситуацію.

– Я не є організатором збору підписів. Це стихійно вийшли люди. Їм не заборониш. Ні на кого я не скаржусь та не маю на меті воювати. Навпаки, намагаюсь допомогти Артуру Цицюрському. Стримати, порадити. Це він щось мріє. Якщо громадяни міста підписують щодо відставки, то чому б мені цього не зробити? Нарікань багато. Почнемо з того, що відбулась Революція гідності, учасником якої був наш мер. Він там постраждав. Поляки йому допомогли, зробили операцію, реабілітацію. А тепер пройшов час і так само пішов з нашого комунального підприємства «Благоустрій» Леонід Ординський на війну. Першим загинув. І якщо між цими двома робити порівняння, то за минулий рік держава дала голові ОТГ 360 тисяч гривень як постраждалому. Натомість родина воїна нічого не отримала — 3000 грн. від сільради на вугілля.

Син героя будує дороги, їсть та спить у вагончику. Діти Артура Цицюрського у Польщі, безкоштовно там навчались. Тому порівняйте — для кого була Революція гідності? Та й взагалі, що й кому допомогла ця міська рада? Готовий показати, що зробила попередня. А про те, скільки влаштували своїх людей, я вже мовчу. Голова ОТГ не ставить питання на голосування, що не рішення — то він накладає вето. Зараз будемо його долати. Крім того, був проект рішення, який мали винести на комісію, щодо дострокового припинення повноважень секретаря. Але мер зробив все, аби цього не сталось.

А поки пристрасті вирують, громадський активіст та член виконавчого комітету Олександр Крикливий впевнений: ситуацію створили штучно.

– Я завжди висловлюю правду і ніколи не був на чиїйсь стороні. У нинішнього мера, як, наприклад, у попередньої влади, немає способу вирішення питань через хабарі. І ті, хто колотить проти нього, намагаються задовольнити власні депутатські амбіції і повернути ті порядки, які були раніше. Депутат Олексій Кальман, який відіграє в цьому не останню роль, раніше був секретарем міської ради. Тож коли його відсунули від влади, такі дії зрозумілі. Зручно бути в обоймі попереднього мера, який має сподівання повернутись на посаду на майбутніх виборах. Я спілкувався з багатьма барчанами, й все ж більшість задоволена тим, що відбувається у місті. Зрозуміло, що завжди будуть критикувати, але має бути мирне вирішення проблем.

Відомо, що 5 червня у Бару має відбутись сесія міської ради, і вона обіцяє бути знову гарячою. У свою чергу, Артур Цицюрський готує заяву на депутата до суду щодо приниження честі та гідності його та членів родини. Готові вислухати інші точки зору.

Віталіна Володимирова

Артур Цицюрський