Просто неба бійці з 10 областей України змагалися в кросфіті — піднімали десятки кіло, віджималися та долали перепони зі сталевими протезами, які замінили їм м’язи. Спека, три години змагань, десяток зроблених вправ під оплески публіки – і найсильніші серед героїв визначені.

Віктор Бернов із села Збараж Козятинського району отримав медаль як найсильніший серед аматорів. Перемогу воїн з позивним Зьома присвятив сім’ї. Але спортсменом себе не вважає, та й приїхав до Харкова не за нагородами, а просто побачити друзів. Поранення на війні — це не вирок! Цьогоріч Ігри стали благодійними – збирали гроші на чергову операцію Климу Клименку, хлопчику, пораненому в Краматорську.

– У 2016 році Віктор підписав контракт та пішов служити до 131-го окремого розвідувального батальйону, що дислокується на Вінниччині. Мав посаду головного сержанта взводу та старшого механіка-водія. Чимало часу чоловік провів у найгарячіших точках у зоні АТО. Отримав чимало нагород та подяк за зразкову службу від командування. Зокрема на День незалежності Віктор брав участь у військовому параді у столиці. Тоді від екс-міністра оборони Степана Полторака отримав подяку та календар, надрукований Збройними силами України. Коли Віктор Бернов влітку 2017-го повернувся зі шпиталю, де лікував руку, з ним трапилась цікава подія. Прибігла вагітна сусідка та сказала, що народжує. Боєць посадив жінку у свою «Волгу» і мерщій повіз до лікарні в Самгородок. Та коли пішов кликати медиків, Віта народила на задньому сидінні сина, — розповіли знайомі Віктора. — Поранення наш земляк отримав наприкінці 2017 року під час ротації на Донеччині. Віктор крикнув: «Всім лягати», – та ногою відкинув гранату. Не вистачило буквально долі секунди. На жаль, воїну вибуховою хвилею відірвало обидві ноги до колін. Військовою санавіацією його доправили до Харкова. Так своїм тілом він врятував побратимів, які знаходилися поруч.

Після реабілітації нашому земляку пропонували провести протезування в Німеччині і США, але зупинився на Харкові, оскільки тут його оперували. В Інституті протезування був зал, де Віктор тренувався для підтримки форми. В 2018 році він вперше взяв участь в «Іграх Героїв» та посів друге місце. Цього разу часу на підготовку не мав, адже у рідному селі займався сільським господарством, їздив на тракторі та обробляв землю. Підтримували чоловіка матір, дружина та двоє синів.

У планах Віктора Бернова знову повернутись до побратимів на передову та знову взяти участь у змаганнях серед поранених воїнів. Наступні будуть проходити у Львові. Восени в Києві пройде чемпіонат за участі зарубіжних спортсменів з США, Канади, Іспанії.

Віталіна Трудько

Віктор-Зьома вперто тренується