Справжня дискусія розгорнулася між батьками з приводу ремонтів у школах. Питання риторичне: здавати чи ні гроші на те, щоб у класах замінили вікна чи пофарбували підлогу. З цього приводу висловилися батьки Шаргородської СЗОШ №1.

«Ось і настала пора шкільних ремонтів. Батьки, котрі мають двійко, трійко дітей, змушені викласти близько 1000, а іноді й більше, за те, щоб хоч косметично відремонтувати класні кімнати своїх діток. Адже ми піклуємось про комфорт своїх рідненьких, хоч і всі достеменно знаємо, що нас (батьків), ніхто не примушує до здачі грошей… А що ж робити?

Одні батьки мовчки здають скільки потрібно, бо ж що ж це дасть, обурюватись — все одно влада скаже: фінансування недостатньо… Інші – всіма можливими шляхами шукають спонсорів, й іноді декому щастить…

Треті ж категорично відмовляються здавати гроші, аргументуючи тим, що то має лягати на плечі відповідних органів. І так, «з горем пополам», зі сварками, дискусіями, безрезультатними спробами звернутися до влади, ремонти робляться батьками.

Та скільки б ми не старалися, наша Шаргородська СЗШ №1 з року в рік стає все сумнішою і сумнішою. Темні коридори, їдальня з радянським обличчям та стравами із овочів із батьківських льохів, спортивний майданчик як із зони відчуження, перерита пішохідна доріжка, де після частеньких дощів треба йти до школи дітям молодших класів в гумових чоботях, і вся ця багнюка несеться до класів…

Ганьба керівництву! Але й батьків не можна зрозуміти, які йдуть на поводу. Найперше — це те, що проблема насамперед у самих батьках, які так легко віддають свої, важко зароблені, гроші, інколи навіть тоді, коли їх про це і не просять. Повірте, ви не дітям своїм краще робите, а витягуєте директору колючку з одного місця, і якби хоч половина тих коштів, які виділяє бюджет (а їх таки виділяють), дійсно витрачались на благоустрій школи, то нам би не довелося збирати стільки грошей на ремонти. Політика батьків має бути така: мінімум грошових зборів з батьків. Годі здавати гроші на ремонти! Від натяжної стелі ваша дитина краще вчитися не стане, краще звозіть її за ці гроші в зоопарк! Так, вважаємо, що проблеми нашої школи мають бути на першому місці. Навчаються більше 500 дітей, багато обдарованих, розумних, творчих, талановитих. Невже вони не заслуговують на сучасну та комфортну школу? Ремонт одного класу нічого не змінить, і через деякий час проблеми знову почнуться…

Хто з батьків не поділяє таких поглядів — робіть ремонт. Почніть із 300 грн., потім 1000, 2000. Покажіть, що фінансово спроможні, чому би ні? І уже до 11-го класу ми будемо робити проекти капітального ремонту школи, апартаментів директора та інше. Чому у нас все саме так? Чому через межу, в дитячому садочку — ліпше? Чому в селах нашого району кращі школи? Хто їх фінансує? Теж батьки?»

Від редакції. Поки що ці запитання залишаються без відповідей. Але ми були б раді почути відповіді і від дирекції школи, і від районного відділу освіти.