– Надійно прикрити повітряний простір над складами, базами, арсеналами та іншими важливими державними об’єктами – одне із першочергових завдань безпеки у воюючій країні. Налагодити організацію протиповітряної оборони цих об’єктів у єдиній системі з іншими видами та родами Збройних Сил і силових структур доручено Повітряним Силам. Адже саме командувач Повітряних Сил безпосередньо відповідає за організацію системи ППО України і здійснює централізоване управління нею.

З цією метою у різних регіонах країни було організовано дводенні збори із керівним складом та черговими з безпеки баз, складів та арсеналів Збройних Сил України. Головна мета цих заходів – продемонструвати відповідальним за безпеку посадовцям порядок організації протиповітряної оборони важливих державних об’єктів.

На базі 48-го арсеналу збори проходили під керівництвом начальника штабу Командування Повітряних Сил ЗС України генерал-лейтенанта В’ячеслава Шамка. Учасникам довели основні положення нормативно-правових актів України, наказів Міноборони, Генерального штабу, командувача Повітряних Сил, що регламентують організацію, порядок несення та забезпечення бойового чергування з протиповітряної оборони. Також розповіли про порядок організації протиповітряної оборони важливих державних об’єктів, обміну інформацією про повітряну обстановку між пунктами управління чергових сил ППО, органами військового управління та іншими військовими формуваннями. Довели порядок проходження інформації, починаючи від постів візуального спостереження за повітряною обстановкою та ознайомили з можливостями спеціального програмного забезпечення «Віраж-Планшет».

– Ми розповіли про порядок виконання завдань бойового чергування з ППО підрозділами розвідки, радіотехнічними військами, винищувальною авіацією, зенітними ракетними військами та підрозділами радіоелектронної боротьби, – говорить заступник начальника штабу командування ПС ЗС України полковник Олександр Жарик. – Також ознайомили із сучасними типами безпілотних літальних апаратів противника, технічними характеристиками, тактикою застосування і головне – як їм протидіяти.

Учасники зборів оглянули сучасне обладнання пункту управління чергового з безпеки арсеналу, постів протидії технічним засобам розвідки та візуального спостереження. Під час практичної частини присутнім на практиці продемонстрували як діє уся система ППО об’єкта.

За легендою, БпЛА мав пролетіти над технічною територією арсеналу і передати розвіддані ворогу. Проте засоби радіоелектронної розвідки виявили його ще на етапі запуску. Інформація про потенційного порушника через «Віраж-Планшет» відразу надійшла усім відповідним структурам та підрозділам. Засоби РЕБ придушили канали управління безпілотником і він опустився на землю. В цей час антитерористичний підрозділ вже направлявся у встановлене місце запуску дрона, щоб затримати оператора і ворожу ДРГ.

Після невеликої перерви свої практичні дії щодо боротьби з БпЛА продемонстрував зенітно-артилерійський підрозділ. Після отримання інформації від підрозділу РТВ про наближення літального апарату до району із закритим повітряним простором і підтвердження цілі з пункту візуального спостереження, на позицію вирушили зенітники. Як тільки БпЛА увійшов у зону ураження – одразу був умовно знищений залпом із зенітної установки.

Також учасників зборів ознайомили з порядком несення бойового чергування з ППО та обладнанням робочих місць на Командному центрі ПС ЗС України.

По завершенню дводенних зборів чергові з безпеки баз, складів та арсеналів Збройних Сил України склали заліки та отримали допуски до несення бойового чергування з протиповітряної оборони.

– В рамках Збройних Сил України подібний захід проводиться вперше, – говорить полковник Олександр Жарик. – Під час зборів ми теоретично підготували чергових з безпеки баз, складів та арсеналів Збройних Сил України та показали на практиці як організоване прикриття важливих державних об’єктів та протиповітряна оборони. Зважаючи на те, що ворог постійно вигадує нові гібридні засоби ведення війни, ми змушені шукати дедалі нові відповіді цим загрозам. Введення чергового з протиповітряної оборони, нарощення засобів ППО та РЕБ на військових складах базах та арсеналах – це ще один важливий крок у напрямку протидії терористичним актам із застосуванням безпілотних літальних апаратів.

Фото прес-центру Командування ПС ЗСУ