Робот-лялька привітно маше рукою, 3D-принтер старанно видруковує складні деталі, які неможливо виточити на верстаті, електромобіль та електромотоцикл запрошують прокататись… Це —експонати традиційної щорічної обласної виставки творчих робіт викладачів та студентів коледжів і технікумів Вінниччини, яка відбулась 30 травня у Вінницькому технічному коледжі (ВТК). У ній брали участь різногалузеві навчальні заклади за чотирма напрямками –  технічна творчість, образотворче мистецтво, інформаційні технології, наукова та методична робота.

-Мета виставки — обмін досвідом, презентація найцікавіших проектів, – пояснив Віктор  Рихлюк,  заступник директора ВТК з виробничої роботи. – Результати, чесно кажучи, вражають! Ця виставка наочно продемонструвала потужний потенціал викладачів-новаторів і винахідників-студентів Вінниччини! Наша фахова передвища освіта має гарне майбутнє!

Наприклад, у Могилів-Подільському монтажно-економічному коледжі виготовили роботизовану лінію, що виконує монтажні роботи у складнодоступних місцях.  А студентський флеш-моб до Дня вишиванки тут отримав більше 20 тис. переглядів! Карвінг — техніку вирізання “букетів” із овочів і фруктів — пропонували студенти торгівельно-економічного коледжу КНТЕУ. “Modern Green Building” – “Сучасне зелене будівництво” із застосуванням  екологічно чистих матеріалів та джерел енергії – вивчають у Вінницькому коледжі будівництва та архітектури КНУБА.

У Вінницькому медичному коледжі розробили  флеш-карти із вивчення анатомії людини. Вінницький транспортний коледж презентував цікавий макет спорудження земляного полотна у складних природних умовах — через гори і долини.

-Наш 3D-принтер друкує деталі будь-якої складності із кукурудзяної стружки. При нагріванні вона розплавляється і принтер спеціальною оснасткою виготовляє те, що закладено у програмі, – пояснив Вадим Мороз, четверокурсник ВТК.

На вул. Соборній зараз встановлена безкоштовна зарядна станція для електрокарів. Тут підзаряджаються водії електромобіля і електромотоцикла, які виготовили студенти і викладачі ВТК.

Барський коледж транспортного будівництва презентував безліч ноу-хау, серед яких – титанічне серце-двигун BMW, який розрізали навпіл, щоб наочно показати всі тонкощі його роботи.

…Розповісти про всю виставку, звичайно, неможливо… Але найголовніше те, що напередодні прийняття закону “Про фахову передвищу освіту” вінницькі коледжі і технікуми показали свої творчі досягнення. Фахівців середньої ланки, яких вони випускають, сьогодні чекає Україна.