29 травня 2019 року в м. Вінниця відбулась прес-конференція «Імплементація нового законодавства у сфері запобігання та попередження домашнього насильства у Вінницькій області»

За даними Національної поліції, на Вінниччині у 2018 році було зафіксовано понад 8000 звернень щодо домашнього насильства. За оцінками експертів, реальні цифри постраждалих від домашнього насильства значно більші. Згідно опитування, яке проводилось Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, щонайменше 22% жінок віком 15-49 років зазнають фізичного або сексуального насильства. Лише 32% з них звертаються по допомогу. І лише 1/3 з тих, хто звернувся її отримують. Це значить, що 90% жінок, які постраждали від насильства, залишаються без допомоги та підтримки. Зазнають домашнього насильства і чоловіки, і діти.

На зміну цієї ситуації спрямоване нове законодавство та спільні зусилля всіх державних структур, які мають реагувати на випадки. 7 грудня 2017 року прийнято Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», 22 серпня 2018 року Кабінетом міністрів України затверджено «Порядок взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі». Передбачено зміни до понад 40 інших документів, оскільки нові механізми спрямовані на покращення якості допомоги потерпілим та посилення відповідальності кривдника, як адміністративної, так і кримінальної (громадські роботи, арешт, обмеження волі на строк до 5 років).

Наразі Закон та Постанова активно втілюються та їх застосування має позитивний вплив. Розроблено та вдосконалюється механізм взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи з попередження домашнього насильства на Вінниччині. Призначено координаторів та відповідальних осіб, надається безоплатна вторинна правова допомога, працює «лінія довіри», притулок для потерпілих жінок, виносяться термінові заборонні та обмежувальні приписи, якими кривдникам обмежують або забороняють наближатись до потерпілих терміном до 6 місяців.

Телефон обласної лінії довіри – 0800 75 04 75.

Захід здійснено громадською організацією “Бюро інституційного розвитку” в рамках проекту «Імплементація нового законодавства у сфері запобігання та попередження домашнього насильства у Вінницькій області»

За підтримки Фонду Сприяння демократії Посольства США в Україні.

Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.