Таким чином люди висловили свій протест керівництву елеватора, звідки вже кілька місяців не можуть забрати близько 1700 тонн власного зерна.

Бо, як згодом з’ясувалось, воно арештоване через кримінальні провадження відносно попередніх власників й навіть вже продане! А ось сам елеватор та інші приміщення такої долі дивом уникли, хоч, згідно з законом про банкрутство, на аукціон мали виставляти їх.

– Минулого року ми вивезли на елеватор соняшник та кукурудзу. Кожен уклав договір з тодішнім керівником ТОВ «Ера Грейн», чимало було підприємців, які віддали урожай під чесне слово. І за весь цей час кожен робив спробу повернути своє майно або продати його тут. Але нам відмовляли. В кінці січня стало відомо, що цей елеватор, як і інших 18 з різних куточків країни, є частиною великої шахрайської схеми. В Інтернеті знайшли статті, де йшлось про збитки підприємств у розмірі від 200 до 500 мільйонів доларів. І все це звалось однією структурою «Агроінвест», головний офіс якої знаходиться в Одесі. Ось так потерпілими стали і ми. Збитки коливаються від 50 тисяч гривень до 5 мільйонів. Є фермери, які зібрали весь урожай та віддали на зберігання в елеваторі. А засівали вже завдяки кредитним коштам. Планували, що навесні, коли найдорожча ціна на зерно, продати. Але залишились біля розбитого корита, — розповіли нам пікетувальники. – 30 травня ми вирушили до Адміністрації Президента, адже дізнались, що зерно виставила на аукціон торговельна організація АРМА для подальшої реалізації. Та ніхто з чиновників не захотів допомагати, жоден телеканал не показав сюжет. Збіжжя все ж продали за смішні кошти – 8 мільйонів гривень, хоча реально там на 50! Та найцікавіше те, що зерно сама в себе перекупила та сама структура, керівництво якої виїхало за кордон на початку цього року. Непогана шахрайська схема, правда? Єдине спиняє, що поки що наше зерно не встигли вивезти та збути, тому є надія. Саме тому наступного дня у Бару ми влаштували перший попереджувальний мітинг, аби місцеві посадовці та правоохоронці нас почули і хоч якось допомогли. Нас вислухали голова РДА Володимир Саволюк та начальник управління агропромислового розвитку Анатолій Касько. Будемо до тих пір мітингувати, поки не заберемо своє!

Цікаво, що схожа ситуація нині відбувається в Ізмаїлі на Одещині. Там фермери, які вже втомились боротись за урожай цивілізованим шляхом, заїхали на територію елеватора і почали вивозити його. Та у справу втрутилась поліція, і проти аграріїв були відкриття провадження за самоуправство і грабіж.

Валентина Лісова

Фермери вимагають повернути зерно