Хтось вважає це формальністю і робить «для годиться». А хтось створює з цього справжні шедеври. Осучаснюють цю унікальну весільну традицію, що дійшла до нас із глибини віків так, що захоплює дух у всіх.

Ось подивіться  які короваї були на весіллі української пари Іванни та Андрія.

Ще з часу мого дитинства я пам’ятаю, яке велике значення весільним короваям придавали у нашій родині. Куди б до родичів не їхали мої батьки і яка б скрута не була – ми мали везти коровай. На моїх очах збирали в хаті коровайниць і за всіма обрядами його пекли. Потім верхівку прикрашали візерунками із прісного тіста. Не дай Бог – щоб «зняло верх»… Погана прикмета. Потім вже замовляли у професійних коровайниць.

Мої батьки, бабусі, раділи як діти, коли гості оцінюючи  короваї, виставлені на почесному місці весілля, приказували – що наш найкращий! Раділи й ми! Що лише для цієї «красоти» не придумували – якусь краску харчову у тісто «доставали» по блату, цукати…

Але ж, погляньте, до чого  вдосконалилась випічка та прикрашання короваїв, без перебільшення чудодійними руками наших жінок – одні поливають зефіром і прикрашають, інші – рблять і далі прикраси із самого тіста…

Іванна – моя племінниця саме по роду моєї мами – із Вознюків та Ключників.

На весіллі  було більше 10 короваїв. Їх принесли хрещені батьки – в кожного по дві пари – отож 4 хрещених мами і 4 хрещених батьки Іванни і Андрія і найближчі родичі, батьки наречених. По закінченню весілля, як багато хто знає, коровайники і коровайниці, отримавши Боже благословення, почали різати кожен свій коровай і обдарювати ним кожного із гостей. Всі пробували і визначали для себе – чий кращий. Це продовжувалось вже на другий день – коли принесені скибки – як паску – куштували в родині кожного гостя. Потім коровайники ( чоловіки) пішли у особливий танок – із підошвою – основою свого шедевру. Відтанцювавши із нею – кожен подарував її музикантам. Така традиція.

Повірте, це виглядало  автентично, красиво, сучасно. Нам треба берегти такі традиції – як зіницю ока. І гордитись – що можуть творити руки української жінки-матері. Батькам –особливий респект, бо це вони так ретельно і красиво все організували!

Від редакції: шановні друзі, а які традиції у Вас, які короваї, чи інші унікальні обряди. Описуйте їх, надсилайте фото, із задоволенням опублікуємо. (Ел. пошта: gazeta@33kanal.com)