Не змогла подолати захмарні ціни на газ 75-річна пенсіонерка із Вінниці. «Я проживаю на вул. Ватутіна. Із своєї пенсії протягом опалювального сезону щомісяця сплачувала за газ, скільки могла, — написала Надія Іванівна. — Напередодні Великодня, 26.04.19, прийшли працівники-газовики і відключили у мене газ! Мене не було вдома, самі зайшли на подвір’я, зробили свою справу і залишили акт, який самі ж і написали. Не по-людськи вчинили, невже не можна було відключити газ після свята та великих вихідних?»

«Тече дах над моєю квартирою, вся стеля пішла пухирями, на стінах клапті висять. Миски, відра для води стоять по всій квартирі, — скаржиться 80-річна Алла Володимирівна. — І ніхто не хоче перекрити дах, весь час кажуть — дощі минуть, то зробимо. А ці дощі у них безкінечні! Чотири з половиною роки — не життя, а мука! Я вдова, пенсія 3500 грн., якщо сплачу за комуналку, то й сиджу без хліба».

«Всю осінь, а ще січень і лютий я палила дровами. А виявляється, мені була призначена субсидія на газ з жовтня по квітень, та я про неї не знала до 7 лютого! Поїхала в район розрахуватись за використані 250 кубів газу, а мені сказали: «Ніяких субсидій, платіть гроші в касу, ми забрали в державу вашу субсидію, тому що ви не заплатили обов’язкову плату». У цю пастку, видно, не я одна потрапила, а сотні і тисячі людей. Що це за обман, для чого тоді я проводила газ, вкладала великі кошти?» — запитує Тетяна Миколаївна із с. Торків Тульчинського району.

«Більше 10 років тому я встановила газовий котел і відключилась від централізованого опалення і гарячої води. Все було нормально, поки котельню заводу «Маяк» не передали у КП «Вінницяміськтеплоенерго». Із серпня 2018-го я стала отримувати рахунки за гарячу воду і за стоки, — повідомила вінничанка Надія Іванівна. — Добре, що в мене збереглись дозвільні документи на індивідуальне опалення, і я зуміла добитись відміни і рахунків, і боргів. Хочу порадити тим, хто купує квартири, обов’язково вимагати ці документи, бо їхнє відновлення коштує великих грошей. Звертаюсь до вінничан — не поспішайте відразу платити кошти, які з вас вимагають тепловики і водопостачальники. Спочатку розберіться, чи реальні ті борги, що вам «накручують».

«Допоможіть отримати компенсацію, яку давали всім дітям війни у вересні 2014 року! — просить пані Мотря із Носівець Гайсинського району. — Ми разом з чоловіком і сусідкою написали заяви на виплату цих компенсацій за рішенням Гайсинського районного суду. Сусідка кошти отримала, а ми з чоловіком — ні! Хіба ми не такі ж люди? Чому для одних кошти є, а для інших — нічого? Таких, як ми, є багато. Хіба закони України не однакові для всіх?»

«Постанова Гайсинського суду прийнята для обліку та включена до першої черги задоволення вимог, — відповідає на питання, підняті у листі пані Мотрі, головне територіальне управління юстиції у Вінницькій області. — Ці дані внесені до Реєстру рішень, виконання яких гарантується державою, за №58459348.

Після надходження довідки з Пенсійного фонду рішення за цим номером буде передане до казначейства. Перевірити хід виплат і стан погашення заборгованості можна за адресою http://catcut.net/ZGmB

Листи оглядала
Ірина ЗОНОВА