З року в рік у купальські (за старим стилем) дні, тобто у дні літнього сонцестояння, на Вінниччині проходить фестиваль «Живий Вогонь».

Вперше фестиваль відбувся на острові Кемпа, потім були «Бригантина» Сабарів, Вишенське озеро, Соцькі озера. У 2016 році «Живий Вогонь» був змушений переїхати на цілих три роки у Хмільник. І ось цьогоріч фестиваль повертається! Буде проходити всього в 5-ти кілометрах від Вінниці – у «столиці» найуспішнішої в області ОТГ – Якушинцях на території колишнього маєтку місцевих магнатів, на стадіоні поблизу ставка, який оточений лісом. Саме тут, біля води, і будуть видобувати «живий вогонь».

Як розповідає засновник і незмінний організатор фестивалю, отаман Вінницького козацького полку ім. І.Богуна Володимир Воловодюк, цей обряд принесено на фестиваль з давнини. Спосіб видобування вогню з дерева він побачив на малюнку в музеї.

«Ми вирішили показати, що наші предки тисячу років тому недарма проводили святкування у найдовші дні року, що це все мало глибокий сенс. Знайшли малюнок пристрою для видобування вогню, відтворили його, і з першого разу, це був 2008 рік, на острові Кемпа у Вінниці ми вогонь добули. І цей вогонь став знаком, що фестиваль буде проводитись й надалі», — розповів Володимир Воловодюк.

22 червня цього року вже буде одинадцятий фестиваль. Завдяки тому, що його вперше підтримав фінансово Український культурний фонд, а також Вінницька облдержадміністрація, ХІ «Живий Вогонь» буде з повністю новою програмою та грандіозним розмахом.

Етнофестиваль звичаєвої культури має статус міжнародного: будуть представники європейських країн, які мають слов’янське походження або споріднені з Україною. Очікуємо підтвердження участі поляків, угорців, білорусів та литовців, молдован.

Вперше у гостей фестивалю буде унікальна можливість познайомитися з представниками давніх народностей, які споконвіку населяють українські землі: гуцули, лемки, бойки, опіляни – привезуть з собою частини своїх звичаїв, виставки, одяг, свою пісню, свої танці. Запрошено і багато громад національних меншин, які мешкають в Україні.

Фестиваль завершиться грандіозним рок-концертом, хедлайнером якого буде рок-гурт KOZAK SYSTEM. Свою участь також підтвердили вже рок-гурти «Не лізь, бо вб’є», «Толока», «Пан Карпо» та «Медовий Полин». Традиційно опівночі, після драйвового концерту відбудеться вражаюче видовищне вогняне шоу.

Та «Живий Вогонь» не обмежується одним днем – перші заходи почнуться вже в п’ятницю, 21 червня: всі охочі зможуть отаборитися на території фестивалю з наметами та долучитися до вечірньої ватри. А після основної частини фестивалю можна також залишитися в парку з наметом, аби вранці потрапити на екскурсію колоритними Якушинцями.

Не пропустіть найочікуванішу подію літа! У найдовший день року – 22 червня, у найбагатшій громаді – с. Якушинці, з 12.00 і до опівночі!

Живий Вогонь єднає Україну. Живий Вогонь єднає світ!