Днями у селі Бруслинів Літинського району на фасаді школи встановили меморіальну дошку на честь військового діяча, полковника армії УНР Якова Гальчевського.

Аби вшанувати земляка, зібрались місцеві жителі, педагоги, учні, представники влади та історики. Літинський краєзнавець Валерій Кривий розповів факти біографії Якова Гальчевського. Про його повстанську діяльність та боротьбу за Україну. Він зазначив, що є понад 40 книг, в яких згадується його ім’я, і кілька його власних видань. Почесну місію — відкрити меморіальну дошку – здійснив ініціатор її встановлення Валерій Сікоренко.

– Я житель Бруслинова та навчався у місцевій школі. Знаю, що Яків Гальчевський у 1918 році був завідувачем нашого освітнього закладу. Звідси й розпочав свою активну повстанську діяльність. Відомому земляку уже встановлено меморіал у його рідному селі Малинівка. Місяці два тому був «круглий стіл» з краєзнавцями району, де мене запитали, чому в селі Бруслинів немає меморіальної дошки. Мені не було що на те відповісти. Саме тому після зібрання я відразу розпочав процес, — розповів нам Валерій Сікоренко. — Спочатку погодив текст з директором школи, який попросив разом з меморіалом виготовити ще й дошку з інформацією про навчальний заклад. Фотографію погодив та попросив у Валерія Кривого, який очолює всі заходи по Якову Гальчевському.

Грошей вирішив ні в кого не просити, лиш зробив опитування серед місцевих жителів через групу у соцмережі «Рідний Бруслинів». Мій троюрідний брат Юрій Драчук, який теж навчався у Бруслинові, дізнавшись, що я замовив дошку за власні кошти, частково допоміг. Задоволений, що вдалось здійснити задумане, адже постать Якова Гальчевського в історичній науці – це яскраве уособлення патріотизму покоління борців за українську державність періоду національно-визвольного руху початку ХХ століття. Нам потрібно пам’ятати про видатних синів українського народу, зберігати правду та славу їх подвигів, щоб наша нація процвітала у майбутньому.

Відзначимо, що на Літинщині діє ГО «Літинська козацька сотня ім. Якова Гальчевського», представники якої щорічно проводять заходи із вшанування славетного отамана. На жаль, у Польщі, де він загинув у бою, могила не збереглась…

Вікторія Снігур