Років 15 тому ці 40 гектарів на окраїні Вінниці були звичними сільгоппаями «племстанції»… І кожна ділянка по 90 соток вінницького чорнозему вважалась справжнім скарбом та дуже престижним спадком!

Бо всі розуміли, що ці паї в 10-му мікрорайоні насправді — «золоті»! Тому й торгували їх завжди задорого. А нині, коли 30 травня виконком ВМР нарешті затвердив детальний план забудови 10-го мікрорайону, до цього куточка Вінниці прикута ще більше увага забудовників, інвесторів та атовців… Адже цими «золотими» гектарами нині володіють майже 50 осіб, і кожен бачить тут свій інтерес — багатоквартирну забудову, зони садиб, престижні ділянки на березі вишенського озера і навіть соціальне житло для фронтовиків по 200 доларів за квадрат.

Але до реальних новосіль та відкриття 10-го мікрорайону у Вінниці ще треба знайти місце і землю для школи, 2-х дитсадків та прокласти дороги… І все це за рахунок приватної землі, якої тут близько 40 гектарів.

Тому одні поки що малюють на проектах висотний міні-манхеттен за екс-«Шоком»… А інші вже схопились за голову, бо для початку будівництва в 10-му мікрорайоні треба оформити всі документи, змінити цільове призначення землі та дійти згоди між 50-ма власниками ділянок щодо «соціалки».

– Затверджена містобудівна документація території. Дозвіл ще був наданий у 2015 році. Проведені громадські обговорення і слухання. Там має бути комплексна забудова. Це будівлі та споруди, житлова багатоквартирна забудова, мала забудова, два дитячих садочки, одна школа, громадські об’єкти, торгові центри. Церква належить до громадських об’єктів, тобто той комплекс залишається (мова йде про спорудження церкви Московського патріархату, шкільного спортзалу з басейном, шкільного триповерхового трисекційного житлового будинку — ред.) Ми враховуємо побажання кожного власника земельної ділянки. Ми не можемо нав’язувати, — прокоментував   виконуючий обов’язки директора департаменту архітектури і містобудування Яків Маховський. — У документі зазначено, що має бути два дитсадки на 360 місць, школа на 990 учнів, магазини, заклади громадського харчування та житло. Залишиться і храмовий комплекс, який вже є на території. Заплановано, що загальна площа всього житлового фонду складатиме понад 222 тисячі квадратних метрів. І до будівництва на території 10-го мікрорайону приступлять тільки після того, як будуть врегульовані всі питання, пов’язані з землею. Необхідно прийняти в комунальну власність міста землю під будівництво інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури. На місці 10-го мікрорайону більшість території у приватній власності. І ця передача відбулась, ще коли земля була територією Вінницького району і нею розпоряджалась Якушинецька сільська рада до 2015 року…

І на сьогодні найбільшою інтригою в «десятці» є ЖБК із фронтовиків «Захисник Вінниці», який купив 3 ділянки під висотки і готується оформляти без жодної корупції та «рішалового» документи на цю землю. А ще йдуть розмови, що саме тут буде житло для атовців за фантастичною ціною — 200 доларів за метр.

– Так, ми купили землю, але ще треба змінити її цільове призначення під багатоквартирну забудову. В наш ЖБК ми взяли тільки фронтовиків і діємо за схемою, яку вже відпрацювали побратими у Івано-Франківську та інших містах. Нічого «солодкого» не обіцяємо, бо на таке житло треба мати гроші та велике терпіння! Адже це не хату збудувати в селі… Шлях до квартир фронтовиків буде довгим і непростим. Тому, хто сумнівається – краще в наш кооператив не вступати і брати житло по 500 доларів уже готове, — зазначив голова ЖБК із числа атовців Валентин Ковальський.

– Але ж ви даєте якісь гарантії членам ЖБК? Бо ніхто не хоче, щоб у Вінниці «кинули» із житлом 250 родин ветеранів? Невже 200 доларів за метр — це реально?

– Наші гарантії – це земля в престижному мікрорайоні, яку ми взяли по 1350 доларів за сотку, і клаптик належить кожному пайовику. Звісно, багато хто сумнівається в нашому успіху, але ми йдемо крок за кроком до початку будівництва і шукаємо забудовника. І про 200 доларів за метр поки говорити зарано, бо квартири будуть не завтра… Втім, ми сподіваємось продати за ринковими цінами частину квартир і за цей рахунок здешевити квартири для атовців… Не думайте, що це афера – бо ми один одного знаємо і довіряємо побратимам… Тим більше, що всі документи поки йдуть на оформлення без жодної корупції, яка часто присутня в будівництві…

Втім, профільний заступник мера Вінниці налаштований менш оптимістично щодо швидкості забудови цього мікрорайону.

– Право землекористування тут виглядає складно і строкато. Окрім того, що там фактично відсутні землі комунальної власності, за винятком ділянки, яка перебуває в оренді і перебувала в оренді до включення території в межі міста. Одна з найскладніших ситуацій, що на території є землі сільськогосподарського призначення до земельних ділянок під багатоквартирну забудову. Сьогодні потрібно шляхом розробки технічної документації з поділу та об’єднання проектів землеустрою щодо зміни цільового призначення привести дану територію, в першу чергу, в питаннях землевласності і землекористування до параметрів, визначених детальним планом.

– Після цього ми зможемо розпочати консультації щодо умов забудови території. Ключовим є джерела фінансування на об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури – мережі і дороги та об’єкти соціальної інфраструктури – школа і два садочки. Забудова даної території може розглядатись тільки в контексті угоди про комплексну забудову, — прокоментував заступник міського голови Сергій Матусяк.

Фактично власники земельних ділянок мають між собою визначитись і домовитись про передачу частково своїх земель у комунальну власність для будівництва мереж та об’єктів соціальної інфраструктури. А це приблизно 4 гектари з їхньої власності… Тому ми погодили Детальний план територій 10-го мікрорайону, але роботи тут непочатий край, і кожен крок до новосілля буде вкрай важким, ризикованим і не миттєвим.