23 лютого у жителя села Кожухів Літинського району під час перевірки умов зберігання мисливської зброї у металевому сейфі правоохоронці виявили та вилучили 60 бойових патронів калібру 7,62х39 мм., зразку 1943 року. Вони були призначені для стрільби з карабінів, автоматів і кулеметів конструкції Калашникова. Крім того, вилучено два предмети еліпсоподібної форми з гладкою поверхнею зеленого кольору, які відповідно до висновків експертів являються корпусом осколкової наступальної ручної гранати РГД-5.

– Під час допитів чоловік пояснив, що восени 2018 року він їздив у гості у м. Краматорськ та, повертаючись додому, був зупинений на блокпосту. Там зустрів військовослужбовця, якого раніше пригостив продуктами харчування. Військовослужбовець на знак подяки за гостинець передав пакет, – розповіли у прес-службі обласної прокуратури. – Приїхавши додому та оглянувши зміст пакунку, чоловік побачив предмети, схожі на гранати, які заховав у сейф, де зберігав мисливську зброю. За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження – “Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами”.

За принципової позиції Калинівської місцевої прокуратури, міськрайонний суд визнав жителя села Кожухів винним за незаконне придбання та зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу. Призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки.

Однак, враховуючи те, що підсудний повністю визнав свою вину і щиро розкаявся у вчиненому, є інвалідом ІІІ групи, раніше не судимим, суд звільнив його від відбування призначеного покарання з випробуванням іспитовим терміном на 1 рік. Бойові припаси суд зобов’язав знищити.

Валентина Лісова