У понеділок віряни Московського патріархату пікетували облдержадміністрацію. У своїх гаслах вони вимагали припинити гоніння на православну церкву і молилися за… Кіріла.

Причиною цього загострення, ймовірно, стала реєстрація Луко-Мелешківської релігійної громади ПЦУ, котра відбулася минулої п’ятниці. Того дня у територіальному відділенні Центру адміністративних послуг по вулиці Замостянській було справді гаряче. Вже зранку у прозорому офісі з’явилися прихильники УПЦ МП на чолі з архієпископом Вінницьким і Барським Варсонофієм і заважали представникам Православної Церкви України потрапити до адміністративної будівлі, де офіційно зареєстрована нова релігійна громада.

Таке протистояння триває ще з січня, коли громада Луки-Мелешківської більшістю голосів вирішила приєднатися до ПЦУ. А почалися найгарячіші події з розбивання вікон у храмі і заїжджих тітушок, котрі провокували протистояння на камеру. Та громада лучан була непохитною. Увесь цей час, поки готувалися необхідні документи для реєстрації релігійної громади, люди приходили на богослужіння під зачинений храм. Всередині молилося кілька десятків прихильників Московського патріархату. Час від часу проводилися переговори, щоб проводити службу почергово. Але ні до чого домовитись не вдалося, ключі від храму залишилися у настоятеля Московського патріархату, – кажуть жителі Луки-Мелешківської.

У день реєстрації релігійної громади Луки-Мелешківської прихильники Московського патріархату і священики з інших парафій, разом з архієпископом Вінницьким і Барським Варсонофієм навіть намагалися перекрити доступ до прозорого офісу іншим громадянам, котрі прийшли вирішувати свої справи. Незабаром на місце події прибув наряд поліції, сторони конфлікту давали свідчення вже надворі.

– Ми дотримались усіх вимог, котрі нам пропонували зробити: протоколи, копії, різноманітні збори. І коли нарешті ми дізналися, що сьогодні відбудеться реєстрація нашої громади, виявилося, що вчора хтось з чиновників зателефонував московським священикам – і вони прийшли сюди вилучати наші документи, — розповідає разом з селянами Луки-Мелешківської Леся Ревацька. — Влаштували скандал нашому юристу, котрий займається цим питанням, для того, щоб зашкодити реєстрації. Наша громада провела збори, де більшість вирішила приєднатися до ПЦУ. З тих пір кожних вихідних у нас відбуваються «зльоти» промосковських священиків, хоча ми відправляємо службу надворі, ніяких протиправних дій не робимо. Вже не один позов вони подавали до суду, але їм відмовляють, бо вони постійно брешуть і пишуть в них дурниці. Наприклад, про те, що батюшку по голові іконою били, чи Варсонофію бороду вискубли. Ці брехливі картинки та відео з задоволенням показують по всіх російських каналах.

Про те, що відбувається реєстрація 7 червня, навіть ми не знали. Ми просто віддали документи. — каже голова релігійної громади ПЦУ села Лука-Мелешківська, голова парафіяльної ради Леонід Пасічник. — Зате якимось чином дізнався Московський патріархат. До них дуже оперативно прибула група підтримки, котра з’являється там, де люди вступають за приєднання до ПЦУ. Ми теж викликали своїх людей, котрі стали на захист громади. Поки я приїхав, то на місце прибули й поліцейські і відразу ж почали мене допитувати, чому я тут.

– Нас значно більше, і віряни не розуміють, чому саме ми маємо бути під храмом? У них вривається терпець. Моя справа – молитися, і бути поруч з парафіянами, — говорить священик ПЦУ отець Віктор. – Громада узаконена державою, маємо відповідний про це документ. Не ми закон порушуємо.

У відповідь священик УПЦ МП отець Василій знову подав позов до суду. Цього разу з проханням скасувати реєстрацію громади ПЦУ. 2 липня призначене судове засідання. «Поки не буде рішення суду, що все законно, нікому ключі від храму не віддам», — заявив отець Василій.

А у понеділок, після пікетування ОДА, начальник управління у справах релігій Ігор Салецький, котрого віряни МП звинувачують у всіх гріхах, скликав брифінг, на якому вже вкотре пояснив ситуацію з реєстрацією релігійних громад з юридичної точки зору.

– На Вінниччині 81 релігійна спільнота розпочала зміни конфесійної приналежності. 420 — вже визначилися, до якої конфесії входитимуть. 980 — ще визначаються. Ми події не форсуємо. Чинне законодавство визначає, що зміну релігійної приналежності визначають самі люди на загальних зборах релігійних громад. Але ніхто: ні священнослужитель, ні парафіяльна рада, ні парафіяльні збори – не наділені повноваженнями щодо розгляду цього питання. До травня такі рішення не оскаржувалися іншою частиною релігійної громади. Писалися заяви до поліції, де були відкриті кримінальні провадження щодо оскарження дій управління. Але на сьогодні 16 судових позовів вже розглядаються у Вінницькому окружному адміністративному суді. 4 адмінпровадження вже закриті. Фактично управління виграє такі позови. Бо суди розглядають його як приватно-правову суперечку і рекомендують віддавати на розгляд такі позови до судів загальної юрисдикції. Управління діє тільки в межах чинного законодавства і залучається до справи як третя сторона. Що стосується ситуації в Луці-Мелешківській, то релігійні громади провели загальні збори, подали заяву до управління, відомості підтверджені протоколами і підписами. Тому підстав відмовити у реєстрації немає. Щоправда, поліція вилучила подані на реєстрацію документи. Але громада подала ще один пакет документів протягом двох годин.