«Оазою життя» називають демківчани — та й всі жителі Тростянеччини! — це будівництво.

Адже село оживає, скоро запрацює залізнична гілка, буде близько 50 робочих місць. Вартість проекту становить 14 млн доларів, податки будуть сплачуватись до бюджету місцевої громади.

Щодня 300 т кукурудзи (за рік — 100 тис. т) спеціальних харчових, так званих кремнистих, сортів тут перероблятимуть на крупу і борошно для виготовлення кукурудзяних пластівців. На 3-гектарній території постануть склади, 5-поверховий виробничий корпус, цех пакування, вагова та ін. Конкретно до кінця цього року буде встановлена зерносушарка, побудована робоча башта для очисних машин і транспортного обладання і запущений перший комплекс для приймання продукції. Завершення комплексу з переробки кукурудзи планується у 2020-му, якраз до збору врожаю.

– Будівництво заводу «Дакса Бунге Україна» змусить наших фермерів вирощувати нові сорти кукурудзи. Їм підуть замовлення, їм допомагатимуть у створенні якісних і витривалих сортів. А продаж такої кукурудзи – це завжди «жива виручка», в тому числі валютна! — наголосив Валерій Коровій, голова Вінницької ОДА.

– 80% готової продукції планується реалізовувати на експорт, — додав Дмитро Горшунов, генеральний директор «Дакса Бунге Україна». — Останніми роками Вінниччина впевнено утримує перші місця в Україні за обсягами виробництва валової продукції. Саме тому всесвітньовідомі компанії обирають вашу область, щоб розвивати потужності та будувати нові підприємства.

«Дакса» — іспанська група компаній, яка переробляє близько 800 тис. т продукції на 6-ти заводах, офіс — м. Валенсія. «Бунге» — американська група компаній, відома в Україні як виробник соняшникової олії «Олейна», офіс — штат Нью-Йорк.

Перспективи у заводу в Демківці великі. Варто зазначити, що минулого року аграрії Вінниччини виростили 6 млн т зернових культур, з яких 4 млн т – зерно кукурудзи.