Літньої спеки тут бояться чи не найбільше. Адже випаровуються токсичні речовини. Від нестерпного смороду особливо страждають діти. Підтримує обурення жителів і місцева влада.

Минулого тижня голова ОТГ Людмила Червонецька вкотре організувала громадські слухання щодо екологічної безпеки. Небайдужих тростянчан зібралося понад 200 чоловік.

– Спиртзавод після банкрутства та реконструкції запустили кілька років тому. Підприємство входить до «Укрспирту» і належить державі. Хоч і дало людям робочі місця, але біди нам додало набагато більше. Переробляють там бурякову мелясу. З неї випускають біоетанол. Природно, після переробки будь-якої продукції є відходи, які не утилізуються належним чином, і перетворюються на отруйні речовини. Вони сильно б’ють по здоров’ю жителів селища та прилеглих населених пунктів, — заявили на зборах мешканці Тростянця. — Спиртзавод неодноразово зливав отруйні відходи у річку Нетеку. Як наслідок — гинула риба. Ситуація погіршується. Збільшилися захворювання населення, починаючи від дихальних і до онкозахворювань. У дітей алергії.

Нас переконують, що це державне підприємство, яке має працювати на державу і на той же народ, а насправді набивають свої кишені грішми шляхом знищення цього ж народу. Інстанції, які повинні були б не допустити цього беззаконня — в свою чергу покривають керівництво підприємства, мабуть, не безкоштовно. Тому ми, жителі райцентру Тростянець, вимагаємо закриття даного підприємства до повного усунення всіх недоліків по переробці відходів.

Підтримують позицію громади і у Тростянецькій селищній раді. Нею проводились відповідні дослідження, де було виявлено  перевищення парів сірководню в атмосферному повітрі в 9,5 раза. На керівника накладено штраф.

– На громадських слуханнях      3 червня були присутні керівники підприємства, але конкретних відповідей ми так і не отримали. Крім того, вже років 15 державне підприємство – спиртзавод перебуває у банкрутстві. Як вони працюють — не знаємо. Треба запитувати у Міністерства агрополітики та інспекцію екології. Звісно, податки сплачують, але людське життя та здоров’я важливіші за ті копійки, — розповіла секретар Тростянецької ОТГ Наталія Вдовиченко. — Тому ми вирішили подати колективне звернення жителів селища до Президента України і Прем’єр-міністра по допомогу у вирішенні існуючої проблеми.

Директор Тростянецького спиртового заводу Ігор Мариняко поки не прокоментував звинувачення. Спілкування з журналістами уникає.

Тим часом екологи констатують: щоб закрити підприємство, потрібен факт перевищення викидів шкідливих речовин внаслідок роботи спиртзаводу, отриманий під час офіційного заходу державного контролю. Але за два останніх роки дозвіл на те, щоб відвідати завод, із Києва так і ніхто не надав. Тож мешканці Тростянця днями готують попереджувальну акцію протесту.

Віталіна Володимирова