Одним з таких — творчість письменника з Єрусалимки Іцхака Йоеля Лінецького. Для того, щоб познайомити наново вінничан з письменником, котрого знає світ і не знають у Вінниці, у рамках культурного фестивалю “Острів Європа” на майдані Незалежності відкрили виставку і провели дискусію “Українська Гаскала: єврейська література, євреї в літературі”. У ній взяли участь Сергій Гірік, Анатолій Кержнер, Леонід Фінберг. І навіть не зважаючи на велику грозову хмару, на незвичайний захід прийшло чимало небайдужих. Виставка присвячена 180-річчю одного з фундаторів ідишомовної літератури Іцхака Йоеля Лінецького, який народився, виріс і писав про Вінницю. В її рамках вперше презентували український переклад фрагментів його творів, розгорнуту біографічну довідку з ілюстративним матеріалом і широку добірку репродукцій гравюр видатного оспівувача вінницької Єрусалимки Василя Сильвестрова.

Іцхак Йоель народився у Вінниці, у 1839 році в родині хасидського равина Йосипа Лінецького. У шість років він вже почав вивчати Талмуд і за чотири роки вчителі визнали його генієм. Та Іцхак захопився прогресивно. Єврейською течією Гаскали, почав відвідувати оселі “просвітлених і читати заборонені книжки. Для того, щоб вгамувати 14-річного сина, консервативний батько одружив його на 12-річній дівчині. Але Іцхак і її навернув у Просвітництво. Розгніваний батько розлучив їх і одружив сина вдруге, цього разу на глухій юродивій жінці. І це тільки посилило його бунтарський дух. Одного разу його мало не втопили у Південному Бузі. Він писав про життя вінницьких євреїв на ідиші та англійській мові, тому в Україні його творчість мало відома.

– Цей день, так званий, “нульовий”, був просто необхідний для того, щоб розповісти зацікавленим іноді дуже несподівані речі, котрі, між тим, існували в історії міста. І зовсім не випадково він став днем єврейської культури, бо втиснути 36 заходів у формат триденного фестивалю досить непросте завдання, – поділився думками директор фестивалю Олександр Вешелені.

Того дня крім розгорнутих літературних дискусій вінничани насолодилися єврейською музикою.