У справі, яка розглядалася за поданням 46 народних депутатів, КС вирішив, що НКРЕКП була створена у неконституційний спосіб, її статус і спосіб формування не відповідають Конституції. Для багатьох це стало несподіванкою і навіть шоком. Бо…. Садити будуть?

Нагадаємо, що НКРЕКП утворив президент Петро Порошенко Указом від 27 серпня 2014 року № 694. Пізніше – 22 вересня 2016 року – Верховна Рада прийняла Закон “Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг”, яким було передбачено, що НКРЕКП є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, членів якого призначає та звільняє президент.

КС визнав, що, утворивши НКРЕКП своїм указом, президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень, оскільки повноваження президента вичерпно визначені Конституцією, яка не передбачає його права утворювати такі органи.

За Конституцією президент не мав права призначати та звільняти членів НКРЕКП, – вважає КС.

Крім того, КС вирішив, що визначений законом статус НКРЕКП не відповідає Конституції.

А також має розбіжності із Законом “Про природні монополії”.

Як відомо, діяльність НКРЕКП на чолі з Вовком була пов’язана з багатьма скандалами.

Її звинувачували у прийнятті рішень в інтересах тодішнього оточення президента, деяких олігархів, запровадження формули “Роттердам+”.

Як відомо, цю справу суд розглядав ще з 2017 року.

З 2018-2019 років розгляд цієї справи був заблокований. Ряд суддів КС відкрито звинуватили тодішнього голову КС Шевчука у маніпулюванні розглядом цієї справи.

У листі від 13 березня 2019 року судді КС М.Мельник, С.Сас та І.Сліденко вказали, що з розглядом цієї справи Шевчук вдався до відвертих маніпуляцій та штучного затягування її розгляду.

Там же вказується, що суддею-доповідачем у цій справі ще 23 лютого 2018 р. було підготовлено проект рішення. Однак справа головою КС не включалась до порядку денного засідань або знімалась з розгляду з надуманих підстав.

14 травня КС звільнив Шевчука з посади судді КС за грубі і систематичні порушення Конституції та законів, що є несумісним зі статусом судді КС, та виявив його невідповідність займаній посаді. Він це рішення оскаржує.

Це «бомбезне рішення» стало справжнім шоком для українців і стало резонансною темою для обговорень.

Ось що вважають деякі експерти: всі рішення, прийняті НКРЕКП, автоматично, повторюю – автоматично стали нікчемними. Всі обленерго, всі облгази, всі водоканали, всі сміттєві компанії, тепломережі і т. д. попали на мільярди гривень за 5 років незаконних тарифів. Єдине, що тут зможуть – відмазку зробити тільки по газу, мовляв, тарифи визначав КМУ…Але все одно всі тарифи – світло, вода, сміття, опалення… всі ліцензії, всі проекти законів, у т. ч. закон про енергоринок і т. д. яйця виїденого не варті. А суть в тому, що Порошенко зробив з НКРЕКП так, як сьогодні Зеленський зробив з Указом про розпуск Ради – захотів и все. А багато хто із юристів попереджував одразу, що оскільки КМУ не вносив подання президенту на главу НКРЕКП Вовка і її членів, то створення і діяльність НКРЕКП протирічить Конституції. Думали – дрібниця, прикрили листочком-законом у Раді…і не допомогло.. 🙂 Тільки ще більше утвердило в думці Антиконституційності НКРЕКП.

Є й інші думки – мовляв, це змова суддів проти команди Порошенка і загравання з новою владою. Але, як кажуть, рішення остаточне і оскарженню не підлягає. Далі – наслідки, що можуть стати криголамом, що все поламає.

Каріна Маєвська