— 18 квітня цього року мій водій Ігор Метельний віз нашою вантажною машиною зерно до міста Ладижина. Водій — досвідчений, працевлаштований офіційно. Наша машина DAF теж у хорошому стані. Єдине, що тоді ми вчасно не пройшли техогляд автомобіля, бо у нашому районі з дня на день відкладалось вирішення надання ліцензії на проведення технічного огляду транспорту. І ось на трасі нашу машину зупинив інспектор патрульної поліції місцевого відділку Мамай, — розповів Володимир Дидинський. — Мовляв – у вас немає проходження технічного огляду транспорту. Та далі швидко каже моєму водієві: «Або адмінпротокол і штраф, або привозиш до вказаного місця 40 літрів бензину — і ти вільний!»

Мій водій був шокований нахабством і безпардонністю цього поліцейського. Каже – пиши тут на місці на мене протокол. Бо штраф за таке порушення 340 гривень, а скільки коштує 40 літрів бензину? На таку відповідь водія поліцейський вирішив відповісти по-свому… Показати «кузькіну мать» та хто тут на трасі справжній господар! Виписує постанову про адмінпорушення від 18 квітня, надав копію оригіналу водію. Водій згодом сплачує штраф. Здавалося, це все. Та ні!

— Днями мені телефонують вже із районної виконавчої служби – мовляв, якщо не надасте квитанції про сплату боргу, ми занесемо вашу машину до реєстру злісних боржників! Тоді втрачається можливість використовувати машину за призначенням. Я надаю квитанцію про сплату штрафу, а мені показують копію протоколу ще й за 28 квітня… Наче під копірку! Виявляється, що інспектор у постанові виправив число 18 на число 28, а підписи лишились старі. «Факт порушення» фіксується вдруге за однією і тією самою постановою. А далі інспектор знову чекатиме зустрічі, аби сфальсифікувати вже третє порушення та забрати водійські права? За старою перевіреною схемою? І тоді проси, що хочеш… А що тоді робити водію?

Володимир Дидинський вже офіційно звернувся зі скаргою на дії інспектора Мамая до прокуратури та обласного управління національної поліції.

— Мене там нормально прийняли. Ввічливо спілкувались, попросили написати заяву. Я її написав і детально все описав. Бо цей поліцейський здійснив ряд порушень — зловживання службовим становищем, вимагання хабара, фальсифікація. Я точно знаю, що у нашому районі водії просто стогнуть від його «турбот», і це ще не все… Я дуже сподіваюсь, що начальник обласної поліції генерал Юрій Володимирович Педос зверне увагу на дії свого підлеглого. Адже поліція утримується за рахунок податків, зокрема й моїх. Я у свої 70 років працюю та добросовісно їх сплачую. Якщо ж я таки порушник, то сплачу штраф, але державі, а не до кишені хабарників, — каже фермер. — До мене вже приїжджали поліцейські, які перевірятимуть мою скаргу. Спілкувались теж дуже ввічливо, уважно вислухали. Бачу, що ця історія їх дуже зацікавила. Тож я вірю у справедливість та буду її відстоювати!

У свою чергу, у прес-службі обласної поліції кажуть, що будуть детально вивчати претензії заявника.

— Скаргу Володимира Дидинського направили на розгляд до управління превентивної діяльності ГУНП області. Це управління уповноважено проводити службові розслідування щодо підлеглих в районних підрозділах. Зараз ініційовано проведення службового розслідування за фактами, викладеними в зверненні. Якщо будуть виявлені ознаки злочинів, то усі матеріали будуть скеровані до ДБР для прийняття рішень згідно з чинним законодавством, — повідомили правоохоронці.

У прес-службі прокуратури Вінницької області повідомили, що гайсинські співробітники теж вже взяли заяву чоловіка під свій контроль. Чекають на остаточні результати перевірки, що провадить поліція. Тоді й буде прийняте рішення.

Редакція готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію.

Володимир Дидинський