Сьогодні Всесвітній день донора. У перекладі з латини це слово означає “дарувати”. Уже традиційно цього дня відбуваються спеціальні акції, на яких закликають українців здавати кров. А лікарі наголошують – робити це треба регулярно. Адже в лікарнях кров потрібна завжди. На заклик лікарів про допомогу – відгукнулися і нацгвардійці військової частини 3008. У холі Вінницької станції переливання крові не проштовхнутися. У черзі – охочих здати кров – і наші військові.

-Я хочу допомогти діткам. Якщо ти здоровий і в тебе є можливість, то не треба навіть сумніватися в тому, що можна комусь допомогти”, – говорить Максим донор крові.

Тут як новачки, так і донори зі стажем. Контрактник Віталій здає кров уже втретє. Здоров’я вистачає, каже. Сьогодні не лише сам допомагає, а ще й заохочує інших військових.

– Ми готові безкорисно рятувати чужі життя своєю кров’ю», – говорить нацгвардієць військової частини 3008», – розповідає нацгвардієць військової частини 3008 НГУ, Володимир донор крові.

Перш ніж здати кров – кожен донор проходить обстеження в терапевта. Показники тиску – хоч у космос відправляй, кажуть медики. Сама процедура займає не більш ніж 10 хвилин. У кожного беруть максимум 400 мілілітрів крові.

– Це неоціненно, тому низький уклін! І хочу звернутись до всіх бажаючих – якщо є можливість – станція працює кожен день”, – говорить Оксана Банах, головний лікар Вінницької станції переливання крові.

Щоб врятувати одного – потрібна кров щонайменше двох донорів. Таким чином 20 гвардійців сьогодні зберегли життя 10 тяжкохворих дітей.

Віталіна Володимирова