На релігійному фронті після загострення через реєстрацію релігійної громади ПЦУ у Луці-Мелешківській зазвучали ультиматуми з погрозами. Кілька днів тому у Вінницькій єпархії УПЦ МП двадцятьом вінницьким священикам, які перейшли до Православної Церкви України з грудня 2018-го, поставили жорстку умову: або протягом двох тижнів покаятися за те, що «пішли в розкол», і повернутися до Московського патріархату, або їх позбавлять священного сану.

Повідомлення про це з’явилося на офіційному сайті єпархії УПЦ МП. У ньому зокрема йдеться: «Ми змушені були вдатись до такого заходу, аби спонукати священнослужителів, що відпали від церковного спілкування, до покаяння та повернення у лоно Української Православної Церкви. Наразі ми з сумом констатуємо, що досі жоден з вказаних кліриків не виявив каяття».

До «чорного списку» тих, кому слід негайно покаятися, священики Московського патріархату занесли архімандрита Дорофея (Маркевича), протоієреїв Анатолія Аксанюка, Романа Асафова, Віктора Боднара, В’ячеслава Буданевича, Олексія Волкова, Віталія Голоскевича, Валентина Гуторова, Георгія Дончака, Іоанна Дрозда, Андрія Кіпера, Олега Кожушного, Василія Коровая, Володимира Мельниковича, Димитрія Пилиня, Олега Соця, Олександра Швеця, ієрея Іоанна Просяновського, протодияконів Владислава Демченка та Максима Яригу. Дивно, що у списку не виявилося митрополита Симеона. У грудні минулого року він перший зважився на сміливий крок: перейти до щойно канонізованої Православної Церкви України. Тоді його рішення вінничани вітали вигуками «Браво!»

Чекати довго на відповідь не довелося. У прес-службі Вінницько-Барської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) заявили, що мову ультиматумів час забути.

«Цей документ є не закликом до покаяння, а швидше актом публічної помсти священикам, які підтримали Помісну Українську Православну Церкву, та актом залякування для священиків і вірян, які, будучи патріотами Православної Церкви і своєї країни, з різних причин сьогодні ще залишаються у Московському патріархаті. Щоб не наважились на перехід до Православної Церкви України. Прикро, що ці погрози і прокляття лунають з уст тих, хто є священиками Божими і чадами Христової Церкви, – йдеться у повідомленні. — На жаль, Московський патріархат в Україні звик розмовляти мовою ультиматумів, що й стало головною причиною невдач його ієрархії у подоланні розколу в українському православ’ї. Мова необґрунтованих загроз, заборон і проклять ще ніколи не призводила до миру. Не варто повторювати помилок минулого. Можливо, нашим братам, які знаходяться у єдності з Московським патріархатом, варто спробувати побудувати діалог по-іншому, якщо вони справді бажають миру і єдності між православними в Україні?

Синод, який складається з ієрархів Автокефальної Руської Православної Церкви, що несуть своє служіння в Україні, не має канонічного права судити ієрархів та духовенство Автокефальної Помісної Православної Церкви України і тим більше позбавляти їх сану».

Відреагували на ці події і віряни Православної Церкви України, зазначивши, що лише у Вінниці 32 релігійних храми, і перебувають у володінні священиків Московського патріархату. Тому і вони будуть вимагати визначитися і встановити почергову службу для вірян Православної Церкви України.

Поки що до ПЦУ на Вінниччині офіційно перейшла 81 громада. 420 — визначилися і готують документи для реєстрації.