Важку черепно-мозкову травму вінничанин отримав пізно ввечері внаслідок конфлікту із оперативником, бо відмовився бути понятим під час слідчих дій. За офіційною версією, першим спровокував бійку саме він, а тоді впав та вдарився головою. Втім, рідні, близькі та однопартійці звинувачення відкидають і розшукують очевидців події.

– Чоловік довгий час займається підприємництвом і неодноразово за свою роботу був удостоєний звання «Народний бренд». 11 червня він відвідував свого хворого дядька, який лиш днями виписався з лікарні. Було близько 22.30, коли він сказав, що повертається додому. Голос був нормальним, тверезим. Наскільки мені відомо, двоюрідний брат його трохи провів, а вже на «Водоканалі» він мав викликати таксі. А коли я стала телефонувати після одинадцятої вечора, слухавку ніхто не брав. Потім відповіла медична працівниця та повідомила, що мій чоловік знаходиться у лікарні на Київській у палаті шокової терапії і йому проводять реанімаційні заходи. Коли я стала розпитувати, що ж сталось, то почула про важку черепно-мозкову травму. Обставини невідомі, — із сумом розповідає дружина потерпілого Леся Комарніцька. — Я негайно виїхала до коханого. Після МРТ стало відомо, що в Олександра перелом основи черепа і множинні переломи. Стан стабільно важкий, до свідомості він не приходить, знаходиться на апараті штучної вентиляції легень. Чоловіка я лише бачила кілька хвилин, коли його перевозили до лікарні Ющенка.

Вже наступного дня речниця прес-служби обласної поліції Анна Олійник заявила:

– Близько 23 години у Вінниці оперативники вилучали у вінничанина гранату РГД-5, і один з них попросив перехожого бути понятим. Однак з невідомих причин чоловік відреагував агресивно, підкріпивши це ненормативною лексикою в бік поліцейського, та намагався його вдарити. Виник конфлікт, внаслідок чого 47-річний чоловік отримав тілесні ушкодження. Оперативник стверджує, що відштовхнув його і той впав на асфальт і вдарився головою. Поліцейський викликав «швидку» та надавав до її приїзду домедичну допомогу потерпілому.

Відомо, що керівник ГУНП Юрій Педос вже призначив службове розслідування інциденту, а оперативника Київського відділення поліції Сергія Пивовара та керівника підрозділу Валентина Мазура відсторонив від виконання службових обов’язків. Але це не дуже радує дружину Лесю Комарніцьку, бо, за її словами, на неї вже пробували тиснути, щоб мовчала.

– У лікарню приходив начальник відділення поліції й просив нічого не афішувати. Називав того, хто скривдив мого чоловіка. І, як я вже знаю тепер, це не лише оперативник, а й чемпіон із самбо, який на ні в чому не винній людині, мабуть, прийоми відпрацьовував. Тільки от наважитись попросити вибачення чи хоч якось нам допомогти винуватець сміливості не знайшов. Своїми силами, батьків та небайдужих ми лікуємо Сашка та проводимо власне розслідування, шукаємо свідків. Я особисто була на тій зупинці, де все відбулось. Бордюрів там нема, щоб зачепитись і впасти. Крім того, від очевидців я почула, що поліцейський так лупцював мого Сашка, аж поки той не впав та не натекла калюжа крові.

Таку версію підтримують і медики, які стверджують, що від простого удару таких важких травм не могло бути. Більш того, в історії хвороби вказано, що «швидку» викликали перехожі, а не правоохоронці. Навіщо вони обманюють? — додає Леся Комарніцька. – Ми з чоловіком разом вже 18 років, і він абсолютно нормальна та спокійна людина. Навіть якби його змушували бути понятим, він мав право відмовитись, адже поспішав до родини. Та й яке право мали бити людину за таке? Він що — якийсь злочинець? Зараз для нас головне – це щоб прийшов до тями мій коханий і з часом розповів правду. Звісно, будемо для винуватця вимагати справедливого покарання.

Про фігуранта справи Сергія Пивовара в Інтернеті знайти інформацію не проблема. Згідно з останньою декларацією, той проживав з дружиною у квартирі матері. В минулому році родина придбала автомобіль BMW X5 2006 року випуску. Окрім зарплати, отримував матеріальну допомогу як учасник АТО та заохочення з нагоди Дня Національної поліції. У квітні в обласному чемпіонаті з самбо серед правоохоронців здобув «золото» у категорії до 100 кг. А на чемпіонаті з гирьового спорту навесні цього року теж став першим. Має багато грамот та подяк за досягнення у фізичній культурі.

У свою чергу, голова «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко та однопартійці підготували власну заяву до правоохоронних органів і вимагають, аби хід розслідування особисто контролював Арсен Аваков.

– Олександр Комарніцький, наш партієць з Вінниці, спокійна, врівноважена людина. Його місцеві поліцейські по-звірячому побили прямо на автобусній зупинці. Кулаками і ногами по голові. Численні переломи черепа, перебуває у реанімації без ознак свідомості. Лікарі борються за життя Олександра цілодобово. Рідні, друзі, наші партійці чим можуть допомагають. За що побили? Хотіли прямо з вулиці залучити його понятим нібито по якійсь справі про вилучення у когось зброї, а Олександр відмовився, бо не мав до того жодного стосунку і поспішав додому за годину до півночі. Поліцейські кажуть, нібито він їм погрожував і хотів побити…

Не вірю! Знаю Олександра добре, він – спокійна відповідальна людина. Слідчі ДБР порушили проти поліцейських справу. Нацполіція прокоментувала загальними фразами і замовкла. ДБР повідомило про порушення провадження і теж мовчить. Наші партійці, звичайно, допоможуть, чим можуть, щоб зберегти Олександра живим, підтримають його родину. Але такою «реформована» поліція нам, українцям, точно не потрібна, пане Арсен Аваков.

Коли верстався номер, стало відомо, що розслідування провадження за фактом спричинення тяжкого тілесного ушкодження працівником поліції перебуває на контролі керівництва прокуратури Вінницької області. Ми слідкуватимемо за розвитком подій.

Картка для допомоги: 5168 7554 4181 1763 Приватбанк

Віталіна Володимирова

Олександр Комарніцький під час зустрічі з Гриценком у Вінниці
Поліцейський Сергій Пивовар