Напередодні чоловік отруївся токсичною речовиною на птахофабриці, де працював водієм автотранспортних засобів.

За словами рідних та знайомих, на підприємстві численні порушення техніки безпеки, відсутні засоби для роботи у таких складних умовах. Саме тому вони написали скаргу до Державного бюро розслідувань, де просять ще й провести службову перевірку тим правоохоронцям, які займаються цією справою.

– Мій Максим – порядна людина, яка кожного розвеселить та підтримає. Хоч і власної родини не мав, та постійно дбав про племінників. А був одним із перших, хто пішов захищати наш мир та спокій на передову. Коли повернувся, влаштувався на птахокомплекс. Мешкав у орендованій квартирі, нарікань на умови праці від нього не чула. 10 червня ввечері подзвонили зовсім чужі люди та повідомили, що Максим у реанімації у Ладижині. Хоча телефон постійно був при ньому.

Я мерщій на таксі — і до нього. Брат перебував на апараті штучного дихання, й медики переконували, що скоро прийде до тями. Я всю ніч просиділа поряд, але дива не сталось, – каже сестра Ольга Бурдейна. – Натомість вдалось поспілкуватись із колегою Максима, який й розповів шокуючу правду. З’ясувалось, що того дня чоловіки вантажили мертву птицю у фуру, але раптом впала якась запчастина. Один поліз її виймати, але йому раптом стало зле. Став благати про допомогу, й першим кинувся Максим. Але коли подавав руку, втратив свідомість і потягнув брата за собою. Живими дістали двох, але у мого родича через токсичні речовини сталась зупинка дихання та судоми. Страшних 10 хвилин легені та мозок перебували без кисню. Як наслідок — токсична енцефалопатія.

Від 10 червня Максим перебуває у край важкому стані під апаратом штучного дихання. Днями його транспортували до Вінниці, щодня на лікування потрібні чималі кошти. Від представників птахофабрики ми отримали 22 тисячі гривень. Більш того, в них зовсім інша версія подій, спрямована на те, аби крайнім зробити Максима. У мене склалось враження, що керівництво наполегливо «ховає сліди злочину», інакше чому основний аналіз організму проводився через 3 доби після нещасного випадку, коли основні отруювачі організму вже були практично знищені крапельницями?

Слідчий не допитав та не встановив всіх свідків та очевидців. Ми це так просто не залишимо! Нехай ставлять брата на ноги, бо саме через їхні численні порушення сталась біда!

Підтримує родину потерпілого активіст з Іллінців Максим Задорожний, який допоміг підготувати скаргу до ДБР.

– Вважаю, що в будь-якій ситуації з нещасними випадками на виробництві так чи інакше винні керівники. Також не можна виключати і халатність як інженерів з техніки безпеки (я маю на увазі інструктажі з ТБ тільки на папері, нехтування багатьма засобами особистого захисту працівників), так і халатність самих робітників. Але в цій ситуації ми маємо пам’ятати, що Максим пішов на допомогу своєму колезі, який потрапив в яму з відходами, тобто, по суті, ліквідувати наслідки попереднього нещасного випадку. І якби не допомога Максима, то на його місці міг бути інший чоловік. Тут потрібно розбиратись експертам та компетентним органам з охорони праці.

Що стосується речовини, якою отруївся чоловік, і чому не ідентифікували її досі, я можу тільки висловити свої припущення, що поліціянти, які займаються розслідуванням цієї справи, ставляться до неї халатно. Не визнано сестру представником потерпілого або ж визнано, а не повідомлено. Не роз’яснено право на безоплатну юридичну допомогу. Оскільки зараз в людей дуже багато грошей іде на лікування, то на консультації юриста у них фінансової можливості просто немає. Не відібрано вчасно біологічні зразки, завдяки яким і можна було б ідентифікувати речовину, якою отруївся хлопець і, як наслідок, призначити більш точне, правильне лікування.

Ці та інші порушення з боку працівників поліції ми і виклали в скарзі, що написали в ДБР. Постає питання про відшкодування за втрачене здоров’я постраждалим. Є інформація, що іншому постраждалому навіть не захотіли видати лікарняний… Обіцяли відпустку, а викликали на роботу вже 12 червня. З викладених обставин можемо зробити припущення, що поліціянти вступили в злочинний зговір з представниками виробництва для знищення доказів по справі з метою приховати справжні причини цього нещасного випадку. Не можу не згадати, що представники заводу передали невеликі суми грошей сестрі постраждалого Ользі на лікування Максима. Хочемо в першу чергу одужання чоловіка, а також проведення об’єктивного розслідування справи.

У прес-службі ТОВ «Вінницька птахофабрика» так прокоментували ситуацію:

Нещасний випадок стався об 12 годині 20 хвилин 10 червня 2019 року на території цеху технічних фабрикатів Філії «Переробний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика», що розташований на вулиці Хлібозаводська, 2-б. Комісія Управління Держпраці в Вінницькій області розпочала спеціальне розслідування причин та обставин цього випадку. Наразі розслідування триває. За результатами перевірки, у разі виявлення фактів порушення норм чинного законодавства щодо забезпечення та виконання норм правил безпеки, що призвело до травмування людини на виробництві, винних осіб притягнуть до відповідальності. Зараз потерпілий знаходиться у лікарні у тяжкому стані. Підприємство здійснює всебічну матеріальну допомогу сім’ї потерпілого для забезпечення належного лікування та закупки медикаментів. Комунікація з рідними та близькими потерпілого відбувається регулярно зі сторони уповноважених співробітників підприємства. Керівництво Філії «Птахокомплекс» та Філії «Переробний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика» максимально сприяє слідству та вже надало усі необхідні документи  згідно з постановою КМУ № 1232, у якій визначено  порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві. Про остаточні результати слідства ми проінформуємо громадськість після його офіційного завершення.

У прес-службі поліції нам повідомили, що за даним фактом відкрито кримінальне провадження. Взято зразки крові на дослідження. Попередньо, чоловік отруївся аміаком. Паралельно розслідуванням займається управління Держпраці.

Вікторія СНІГУР