Ще взимку жителі Луки-Мелешківської проголосували за перехід до ПЦУ і днями, нарешті, отримали відповідні документи. Втім, потрапити до Спасо-Преображенського храму не можуть, бо їх туди не пускають прибічники УПЦ МП. Тому неодноразово між релігійними громадами виникають протистояння. Останнє таке відбулось 15 червня, й дійшло до побиття жінок заїжджими «гастролерами» та перекриття дороги.

– Уранці, на батьківську поминальну суботу, ми вирішили піти до храму, аби помолитись за наших рідних. Тим паче маємо офіційні документи як громада ПЦУ. Але на місці нас чекали прибічники УПЦ МП, більшість яких ми навіть в очі не бачили, і заборонили вхід. Почались сутички, в результаті яких місцева жителька Тетяна отримала тілесні ушкодження. Їй подерли руки, розірвали одяг, стався гіпертонічний криз, пішла кров з носа, — розповідає жителька села Вікторія Ілінчук. — Люди стали на захист жінки, тому протистояння набуло масштабного характеру, й стали приїжджати представники МП з усіх околиць. Здебільшого чоловіки, які підіймали руки на наших людей. Серед них був навіть чемпіон з кікбоксингу, який працює тренером. Ми стали закривати ворота й не пускати невідомих, бо чому вони мають право заходити до церкви, а ми, місцеві жителі, — ні? Але за це інша парафіянка Оксана отримала травму газовим балончиком в очі, інша, Наталія, — удар в живіт. Звісно, вони намагались себе захистити, тому кривдникам розірвали футболки. Зрештою, приїхав наш священик отець Віктор і відправив службу. Поліція, яка була на місці, лише охороняла і нічого не робила. Тому ми перекрили дорогу біля школи. Невдовзі до нас приїхали керівники правоохоронців, яких ми просили до рішення суду «опечатати» храм, щоб ні вони, ні ми не мали права туди зайти. Але вимог не виконали. Тому ми знову заблокували рух, але вже коло садиб. Розійшлись за годину, але не здаємось. 2 липня має відбутись засідання у суді, позовну заяву подав отець Василь, який залишився із УПЦ МП. Найцікавіше, що повістки отримали 417 жителів села, бо обрали українську церкву…

Натомість прес-секретар Вінницької єпархії УПЦ МП Володимир Пучков має зовсім іншу точку зору на ситуацію:

– Оскільки була Троїцька батьківська субота, парафіяни храму не заважали активістам заходити на подвір’я. Однак, як тільки активісти зібрались у великій кількості, декілька агресивно налаштованих жінок і чоловіків підійшли до дверей храму і почали вимагати, аби парафіяни впустили їх всередину. Почувши відмову, активісти почали провокувати конфлікт, ображати віруючих, намагались вчинити бійку. Об‘єктами агресії активістів стали священики та миряни, що приїхали на підтримку місцевої релігійної громади. Прибічниками ПЦУ було вчинено напад на протоієреїв. Духовенству та вірянам вдалось не допустити захоплення храму. Бачачи, що запланована провокація не вдалась, активісти вчинили імпровізовану провокацію: залишивши церковне подвір‘я, вони в кількох місцях перекрили в‘їзди та виїзди з села.

У прес-службі обласної поліції повідомили, що на лінію «102» зверталась одна із жінок про те, що її вдарили в живіт. Але від госпіталізації вона відмовилась.

– Правоохоронці на місці забезпечували публічну охорону та пояснювали людям їхні права та відповідальність у разі перекриття дороги. Слідчі на місці спілкувались зі всіма сторонами конфлікту та взяли пояснення. Правова кваліфікація подіям буде пізніше.

– Крім того, ще напередодні із заявою до поліції звернулись віряни УПЦ й заявили про порушення реєстрації переходу.. Мовляв, це питання має вирішуватися на зборах релігійної громади села, а не загальних. Наразі відкрито кримінальне провадження за статтею 358 ККУ («Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів»). Слідство триває.

А тим часом віряни Московського патріархату вкотре зібралися на молитовне стояння під ОДА…

Віталіна Володимирова

Протистояння знову загострилося