А інші взагалі називали цю акцію, що стала вже системною, «московським шатуном» за гроші Кремля.

Хоч це звучить і парадоксально та явно тягне на розпалювання міжконфесійної ворожнечі, але  вони протестували проти створення Православної церкви України та  переходів громад до української церкви. Крім того вимагали ліквідувати відмову в реєстрації Варсонофія, як лідера релігійної організації УПЦ.  Як відомо, його одразу після проголошення ПЦУ і переходу кафедрального собору Вінниці із Митрополитом  Симеоном до ПЦУ прислали на його заміну із Києво- Печерської лаври, щоб очолив церкви, які залишились у Московському патріархаті.

— Це стояння проти систематичного порушення прав УПЦ. Ці порушення продовжуються більше ніж пів року. Активісти і ієрархи ПЦУ ведуть себе агресивно. Захоплюють наші храми, хоча релігійні громади – проти, – пояснив архієрей Володимир Пучков.

На захід зібрались священники трьох єпархій: Вінницької, Тульчинської та Могилів-Подільської. Проте голова управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігор Салецький спростовує слова Володимира Пучкова і заперечує будь-які насильницькі дії зі сторони активістів, або ієрархів ПЦУ. А затвердження Варсонофія, як Митрополита УПЦ навіть не входить до його повноважень.

Відповідно чинного законодавства, релігійна громада вирішує змінити свій статус, зокрема і УПЦ на ПЦУ. Люди проводять збори та відправляють нам документи. Ми їх погоджуємо. Це не подобається ієрархам УПЦ , тому виходять на подібні акції. Зараз йде суд по релігійній громаді Тростянчика Тростянецького району Вінницької області, де наша структура є відповідачем. Вони бояться, що цей суд програють. Варсонофія висуває релігійна організація, а це вже повноваження Департаменту національностей та релігій Мінкульту, вони йому відмовили. А з приводу агресії, то вони самі погрожували прийти з болгарками та зрізати з храму замок.  Саме за такими діями повинні слідкувати відповідні органи, – пояснив Ігор Салецький. Віряни приїхали переважно з півдня області. Судячи з плакатів – це Могилів-Подільський, Ямпільський, Мурованокуриловецького та Чернівецький райони. На питання , чи звезли їх вони відповідають, що їхали електричкою самі.

У їхніх судженнях якісь мракобісівські твердження:

– Ми проти розкольників і хочемо, щоб на нашу церкву припинили гоніння. Нашій церкві більше тисячі років. Ці біси прийшли відвести нас від спасіння душі. Ми хочемо, щоб почули нас, людей, а не антихристів. Отримали цей термос від турецьких розкольників і радуються!

Одна вінничанка, що назвалась Тетяною, не витримала і відкрито заявила, що вона як і мільйони українців  отримала не термос, а Томос. Назвала ось це все що відбувається московським Талібаном і заявила, що насправді Церква одна – православна і її Вселенський патріарх знаходиться саме у Стамбулі – колишньому Константинополі. І саме більше 1000 років Київська Русь – предок країни отримала Митрополію звідти і тому антихристи ті, хто сіє в храмах серед віруючих такі брехливі чутки, не підкорився волі Вселенського патріарха і рішення Синоду. Звернулась до правоохоронців вивчити всі ці дії на предмет розпалювання міжконфесійної ворожнечі, бо вимагати  ліквідувати проголошену церкву в Україні – це вже якийсь нонсенс.

Андрій Власенко
Фото Сергія Хіміча