Минулого тижня у селі Осична Оратівського району в останню путь провели демобілізованого бійця 72-ої бригади Івана Ярмолюка. У серпні йому мало виповнитись 40 років… За попередньою інформацією, чоловік підірвався на гранаті РГД-5, яку попередньо міг привести із зони бойових дій. Нещасний випадок чи самогубство — з’ясовує слідство.

– Для Оратівщини це вже третя втрата. Іван працював на місцевому свинокомплексі. Після розлучення проживав сам. На службу чоловіка призвали під час четвертої хвилі мобілізації, він пройшов запеклі бої. Повернувся у 2015 році додому, поранень не мав, на здоров’я не нарікав. Жодних передвісників біди не було. Час від часу ми зустрічались на зборах спілки учасників АТО, членом якої він був, — із сумом каже голова Оратівської РДА та в минулому сам боєць Олег Чугункін. – Про те, що чоловік на подвір’ї свого будинку підірвався на гранаті, мені повідомив сільський голова.

На місце викликали вибухотехніків, поліцію та експертів з Вінниці. адже боялись зайти на обійстя, хто знає, що там могло знаходитись. На жаль, Іван загинув на місці. Тіло бійця пошматувало… Швидше за все, він накрив собою гранату. Записки не залишав. Хоронили земляка у закритій труні із оркестром. Я та інші воїни приїхали йому віддати шану. Боляче було дивитись на згорьованих батьків та сестру. Дуже шкода загиблого, адже йому вдалось вціліти на передовій, а на мирній території не зумів. Найближчим часом плануємо відвідати демобілізованих з нашого району, з кожним поспілкуватись, бо хто знає, що в кого на душі. Знайдемо можливість відправити хлопців на психологічну реабілітацію, бо неможливо змиритись із небойовими втратами. Крім того, всіляко підтримуватимемо родину Івана Ярмолюка.

У прес-службі обласної поліції інцидент у Осичній підтвердили.

– Трагедія сталась близько шостої вечора, коли чоловік перебував вдома сам. Крім нього, потерпілих немає. За даним фактом відкрито кримінальне провадження — умисне вбивство з позначкою «нещасний випадок». Залишки вибухового пристрою відправлено на експертизу.

На жаль, це вже не перший випадок на Вінниччині, коли бійці зводять рахунки із життям таким чином. Три роки тому в Ладижині на березі річки підірвався кіборг Олександр Павлюк, який після війни мав серйозні проблеми зі здоров’ям.

Вікторія Снігур