Під час військових дій на Сході загинули вісім лікарів з області, які надавали допомогу пораненим.

Дмитро Герасимчук, Віталій Вашеняк і Сергій Рокіцький – навчалися у Вінницькому медичному коледжі імені Д.К.Заболотного.

Дмитро Герасимчук – перший офіцер медичної служби, який загинув від час проведення антитерористичної операції, капітан, керівник медичної служби другої батальйонної тактичної групи. На передовій, у зоні бойових дій він працював понад два місяці, врятував десятки життів. Загинув 8 липня 2014 року від вибуху снаряда просто у медичному наметі.

Віталій Вашеняк – начальник медичної служби 6-го навчального артилерійського полку Сухопутних військ ЗСУ, майор медичної служби. Загинув 16 листопада 2014 року поблизу Дебальцево на блокпосту “Гостра Могила”.

Сергій Рокіцький – на Сході перебував 4 місяці у складі 24-ї механізованої бригади. Загинув від кулі снайпера 24 липня 2014 року, коли рятував пораненого, під час звільнення Лисичанська.

Також серед жителів Вінниччини, які віддали своє життя за Батьківщину, є загиблі медики, що навчались в інших вузах: Сергій Кацабін, Віктор Соколовський, Микола Шевчук, Олег Щепанський, Олександр Кондратюк.

Меморіал складається із  двох хрестів та 8 сюжетних рельєфів. З них два повтори змії – міжнародного символу медицини…