Це пасіка Петра Мартинюка, де трудиться більше п’ятдесяти бджолиних родин, а це понад два мільйони бджіл. Тут місце, де збирають справжній ароматний мед.

Любов до бджіл господарю прищепив його покійний батько, що змалку брав з собою сина на невелику домашню пасіку і навчав премудростей цього ремесла. Коли Петро став дорослим, змінив кілька професій, певний час мешкав з родиною у Вінниці. Але таки повернувся до рідного села та взявся господарювати. Почав чоловік робити вулики з липи та сосни. Тепер пасіка розвивається. Працює там вся Петрова сім’я — дружина Тетяна і двоє їхніх дівчаток: восьмирічна Віка і дворічна Оля. Люблять донечки складати новенькі рамки, що пахнуть деревом, та їздити з татом за роями.

– Я просто люблю цю справу, хоч це нелегка праця. Роботи вистачає цілий рік, починаючи з весни, коли винесли вулики з зимівника. Пік робіт настає в травні-серпні, коли активний медозбір, сім’ї інтенсивно розвиваються. З приходом осені турботи не припиняються – слід готувати комах до зимівлі. Взимку працює моя міні-столярня, де я роблю вулики та рамки на наступний сезон, — каже Петро Мартинюк. — Живуть у моїх вуликах різні породи бджіл. Здебільшого Українська степова – це працьовиті добрі бджоли. Також вивів для своїх потреб маток породи Бакфаст. Вони спокійні та не схильні до роїння, а в працьовитості не поступаються жодній іншій породі. Ціна на мед у нас низька, — каже власник пасіки, — особливо при реалізації оптовими партіями. Посередники, що не докладають жодних зусиль до цієї праці, мають дохід, вищий від пасічника. Тому ми намагаємось реалізовувати свій продукт вроздріб. Ми вважаємо, що краще продати його за прийнятну ціну на користь людям, а не збагачувати посередників.

Для цього родина Мартинюків створила власний бренд «Добрий пасічник», мають групу в соціальній мережі з розповідями про мед та бджіл. Коло постійних клієнтів щороку збільшується.

– Днями закінчили збір першого меду. Так як цьогоріч була мінлива погода, тому вийшов травневий у поєднанні з акацієвим. Мій улюблений — липовий. Дуже ароматний та духмяний. Ідеально смакує з чаєм та випічкою. А ось травневий має нейтральний смак, тому його полюбляють шеф-кухарі. Але він єдиний, котрий підходить діабетикам, — додає Тетяна Мартинюк. — Втім, вважаємо, що будь-який якісний мед корисний. Ми, наприклад, не додаємо туди ні грама цукру. Щиро запрошуємо відвідати нашу пасіку і скуштувати смачного меду.

Вікторія Микитюк