Після публікації у минулому номері інформації про нацгвардійця калинівської в/ч, який помер, ймовірно, від передозування наркотиками, редакція отримала шквал відгуків небайдужих читачів. Публікуємо найцікавіші з них.

«Коли горить хата, біжать рятувати, а не шукають, хто розказав»

«Мій син теж контрактник цієї військової частини і розповів усю цю історію. Я зараз, як мама, можу тільки поспівчувати батькам старшого солдата, який помер у лікарні. Не берусь судити, чи був він наркоманом, чи ні, це зараз вже не важливо. Мене бентежить інше – реакція керівництва до цієї проблеми. Вони не хочуть знайти причину, їх найбільше турбує, хто «злив» інформацію. У народі кажуть: коли горить хата, нікого не цікавить, хто повідомив про пожежу, а всі біжать рятувати. Так і тут. Замість того, що ретельно вивчити усі обставини смерті, провести між військовослужбовцями роз’яснювальну роботу, інші заходи, у частині намагаються «зам’яти» цю тему, щоб не привертати суспільну увагу. Але мене, як маму, така позиція верхівки не влаштовує, бо сьогодні один хлопчина помер, а завтра, не приведи Боже, з іншим таке може статися. Бо одні, можливо, ще з цивільного життя залежні від наркотиків, тоді питання, як такі потрапили до лав Національної гвардії. А інші шукають цю гидоту, щоб хоч якось розвантажитися та зняти стрес від важкої служби. Скажете, що там важкого? Якщо все так добре, то чому хлопці не хочуть переукладати контракти, а одразу звільняються?»

Мама військовослужбовця Ганна Іванівна

«Розкажи про все, що накипіло на душі, дубові»

Так порадила мама своєму сину, який несе службу у зоні Операції Об’єднаних сил. Це наша родичка. Важко було спостерігати, як вона мало не щодня марніла, поки її дитина була там… Якось подзвонила нам у сльозах, думали – вже щось лихе сталося. Виявилося, напередодні мала розмову зі своєю кровиночкою по телефону і він поскаржився, що вже не витримує, божеволіє від того усього. Вони начебто і не на першій лінії фронту, а охороняють КПП чи опорні пункти, але рано і вночі чують вибухи, територія ще не розмінована, снайпери то тут то там чатують… Щосекунди розуміти потенційну небезпеку… не кожна молода людина таке витримає… А чим мама може зарадити?.. Вона вдома, а він за тисячі кілометрів… От і порадила сину про усе наболіле розповісти дубові… Дерево увесь негатив забере, і на душі полегшає. Кажуть, ту розмову з дубом почув хтось з вищих командирів і відправили хлопчину разом з товаришами по службі на ротацію…

А чи шукав би він того дуба, якби поряд був психолог?.. Впевнена, психологом має бути досвідчена жінка, можливо, навіть у віці, до якої хлопці, як до рідної мами могли прийти і пожалітися. Бо чоловік чоловікові посоромиться сказати, що його турбує… І не в кабінетах займатися паперовою роботою, а жити, регулярно спілкуватися з бійцями там – у зоні бойових дій. Тільки така робота буде ефективною. Інакше будуть наші діти або спиватися, або нюхати якусь травку, або петлю на шию кидати…»

Тетяна Павлівна,
ваша читачка

«Українська нацгвардія рівняється до НАТО, а їм до них ще як до неба рачки»

«НАТО – військово-політичний альянс. Що спільного у Нацгвардії з НАТОвцями? Нехай би краще брали приклад із французької жандармерії чи італійських карабінерів. Раніше офіцерів відправляли в Європу переймати досвід їхніх силовиків. І це була цікава і корисна практика.

Національна гвардія ще з періоду Внутрішніх військ хвора… Реформування якщо й відбулося, то дуже поверхнево. Система гнила зсередини… Які основні принципи НАТО? На першому місці військовослужбовець як особистість! А про ставлення до наших рядових бійців у Національної гвардії тільки й анекдоти складати, від яких не сміятися, а плакати хочеться… Приниження людської гідності на усіх рівнях… Бійців ні за що не мають, технікою більше дорожать, ніж людиною… Таких історій у кожній частині тисячі… Корупція наче ерозія роз’їдає систему. Навіть якщо де-не-де можна говорити про успішні прояви реформ, то вони повністю нівелюються на фоні продажності, хабарництва і керівництва Нацгвардії і командирів самих частин… Затримання Алєрова тому яскравий приклад. І це лише вершина айсберга. Бо стільки, скільки носили і возили командири частин наверх, одному Богу відомо…

Дуже хочеться віритися, що нове керівництво Національної гвардії не лише очистить системи від корупційної іржі, але й почне цінувати справжніх, а не «ряжених» бойових офіцерів і кожного бійця як ЛЮДИНУ».

Військовий пенсіонер Микола Дубик

«Чому мовчить військова прокуратура?»

«Такі НП, як у калинівському полку можуть стати систематичними, якщо не буде належної реакції правоохоронних структур. Якщо дійсно і командування частини, і перевіряючі хочуть встановити реальну причину смерті контрактника, військова прокуратура мала б у цьому випадку зіграти головну скрипку. По-перше, надати направлення на токсикологічне дослідження, щоб встановити, чи дійсно в крові старшого солдата були наркотики. Адже відомо: якщо людина вперше вживає наркоту, це не може призвести до летальних наслідків якою б не була доза. Померти можна, якщо в крові вже є накопичення наркотичної речовини і чергова доза була вирішальною… А по-друге, військова прокуратура має не лише провести об’єктивне всебічне розслідування цієї події, але повідомити про результати суспільство. Та ця структура чомусь у таких випадках відмовчується…

Тому сподіваємося: у найближчих номерах правоохоронні органи та керівництво калинівського полку через газету поінформують не лише про результати розслідування, але й про проведену роботу з особовим складом, щоб не допустити в подальшому такої біди…

І ще, хочеться відзначити як позитивне зрушення те, що при військових частинах з’явилися речники. Це наводить на думку, що Нацгвардія дійсно намагається бути ближче до громадськості. Єдине побажання, щоб уповноважені командуванням спікери доповідали журналістам, а отже і усім нам, правду. Бо все інше не лише провокує людей на різні домисли, але й принижує читача, як дурнів, яким можна лапшу на вуха вішати…»

Сергій Петрук,
вінничанин

Від редакції. На адресу редакції звернулась прес-служба військової частини 3028 у Калинівці.

– Інформація щодо передозування наркотиками не відповідає дійсності. На даний момент проведено судово-медичну експертизу тіла, де на лікарському свідоцтві про смерть зазначено, що причина смерті – токсична дія неуточненої речовини. Національною поліцією за даним фактом внесено інформацію до ЄРДР та проводяться слідчі дії. Просимо представників засобів масової інформації оперувати достовірними фактами, — заявили у прес-службі військової частини.

А що думаєте ви, шановні читачі?

Валентина Лісова