Як «не закипіти» у спекотні дні, перебуваючи вдома, в офісі, в транспорті, на вулиці?

Так ось, у спекотну погоду на вас має бути якомога менше одягу. Віддавайте перевагу легкому одягу з натуральної бавовни. Бажано, щоб він був світлих тонів і мав вільний крій. Відмовтеся від нарядів з блискітками і стразами – вони притягують сонячні промені.

Виходячи на вулицю, надягайте на голову панамку, капелюх. Відмінний варіант взуття в спеку – в’єтнамки або сандалі на низькій підошві. Але тривале носіння взуття на пласкій підошві може викликати плоскостопість. На вулиці носіть сонцезахисні окуляри.

У спеку високий ризик зневоднення. Тому важливо стежити за своїм питним режимом. Кращим напоєм для поповнення запасів рідини є чиста прохолодна вода. Добре втамовують спрагу гарячий зелений чай, компоти, морси. Відмовтеся від алкоголю у спеку – він створює додаткове навантаження на серце. Пиво і кофеїновмісні напої сприяють зневодненню.

У спеку намагайтеся скоротити кількість солі, солоних продуктів, консервів, прянощів, смаженої їжі, м’яса і жирів, борошняного і солодкого. Віддавайте перевагу овочам і фруктам.

Якщо у вас вдома є кондиціонер, спека вам не страшна. Якщо немає, забезпечте циркуляцію повітря в приміщенні за допомогою вентилятора. Хороший спосіб охолодити приміщення – зволожити повітря в ньому. Це можна зробити, поставивши в кімнатах ємності з водою, зволоживши на ніч килими, гардини (за допомогою пульверизатора). Також можна вивісити в приміщеннях змочені водою рушники.

Щоб доїхати до роботи і «не зваритися» по дорозі, візьміть з собою пляшку прохолодної води і пийте потрохи. У задушливому транспорті може стати в нагоді віяло.

У більшості людей немає можливості прийняти душ на роботі, але завжди можна охолодитися, періодично змочуючи зап’ястя і руки до ліктів холодною водою.

Ось кілька способів охолодити робоче місце: поставте біля себе ємність з водою або маленький акваріум; придбайте невеликий пульверизатор і періодично збризкуйте обличчя, руки, навколишній простір; поставте в офісі рослини з великим листям і зрошуйте їх водою. Найважливішу роботу намагайтеся робити зранку.

По можливості, в спекотні дні не виходьте на вулицю з 11.00 до 18.00. У цей час небезпечна не тільки висока температура повітря, а й активність сонця.

Перші ознаки перегріву і зневоднення – загальна слабкість, запаморочення, головний біль, апатія, втрата апетиту, нудота, безсоння, знижена фізична активність. Якщо ви помітили у себе такі симптоми, краще якомога швидше звернутися до лікаря.

Соломія КАЛЮЖКО