ст. 126-1 «Домашнє насильство» — тобто умисне фізичне, психологічне або економічне насильство щодо подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває у близьких стосунках, що призводить до страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, погіршення якості життя потерпілої особи, – карається громадськими роботами від 150 до 240 год. або арештом до 6 місяців, або обмеженням волі від 2 до 5 років,

ст. 151-2 «Примушування до шлюбу або співжиття» – караються арештом до 6 місяців або позбавленням волі до 3 років,

ст. 134 «Незаконне примушування до аборту або стерилізації» без згоди потерпілої особи – карається обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади,

ст. 152 «Зґвалтування» — карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років,

ст. 153 «Сексуальне насильство». Вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру карається позбавленням волі до 5 років,

ст. 91-1. «Обмежувальні заходи». Кривднику можуть заборонити перебувати в місці спільного проживання; обмежити його спілкування з дитиною; заборонити наближатися на визначену відстань до місця, де перебуває постраждала особа; заборонити листування, телефонні переговори, і нші контакти; направити для проходження програми для кривдників.

Про роботу поліції щодо протидії домашньому насильству розповів Віталій Шведа, заступник начальника відділу дільничних офіцерів обласного ГУ НП.

– З початку року до поліції Вінницької області надійшло 5120 звернень від жертв домашнього насильства, з них 61 подано дітьми, решта – жінками. До суду спрямовано 66 кримінальних проваджень, до адміністративної відповідальності притягнуто 643 кривдники. Винесено 43 термінових заборонних приписів, на облік взято 1734 кривдники, з них 1553 чоловіків, 179 жінок і 2 дітей, — відзначив Віталій Шведа. — Висновок з усього вищесказаного такий: сьогодні жертви домашніх злочинів отримали більше захисту. А доводити вину домашнього тирана треба через заяву у поліцію, експертизу, суд.

Повний текст ЗУ «Про внесення змін до Кримінального кодексу України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання домашньому насильству та боротьбу з цим явищем» шукайте на сайті парламенту України або в Інтернеті за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2227-19.

Номер безкоштовної «гарячої лінії» по Вінницькій області — 0 800 75 04 75 – щодня з 10 до 18 год., крім суботи і неділі. Телефонувати можна з будь-якого віддаленого села чи з міста!