Ще з 2015-го року жителі Тростянця неодноразово скаржилися на сморід та небезпечні викиди з підприємства. Особливо це відчутно в літні місяці. За соціально-економічний розвиток Вінниччини відповідає ОДА. В першу чергу, це стан здоров’я людей, а вже потім – економічні показники. Жодні сплачені податки до бюджету чи відкриті робочі місця не варті життя та здоров’я людей,- зазначив Андрій Гижко, перший заступник голови ОДА.

Андрій Гижко повідомив, що згідно доручення Прем’єр-Міністра України Володимира Гройсмана, відповідні служби виїдуть на місце з перевіркою. У разі виявлення загрози життю і здоров’ю громадян, спричинених діяльністю ДП «Тростянецький спиртовий завод», будуть вжиті невідкладні заходи реагування.

Людмила Червонецька, голова Тростянецької ОТГ, розповіла, що під час виробництва на спиртзаводі протягом доби утворюється 700 куб. м барди – рідких відходів спирту, що доставляється по трубах на поля фільтрації, розташовані на північ від селища на 40 га. Тонни органічних залишків гниють, утворюється нестерпний сморід. Мешканці райцентру переконані, що, оскільки відходи завод не очищує, бродіння триває. З підвищенням температури повітря випаровування досягають Тростянця і навколишніх сіл. Уникнути неприємних запахів можна за рахунок переробки відходів чи встановлення біогазової установки.

Прийнято рішення призупинити діяльність Тростянецького спиртзаводу до повного усунення наслідків екологічної катастрофи. Керівництву ДП «Тростянецький спиртзавод» – забезпечити цілодобову охорону бардополів . Лабораторному центру МОЗ України, Державній екологічній інспекції у Вінницькій області, Держпродспоживслужбі області здійснити забори проб води та повітря на бардополях і в межах санітарної захисної зони.