Але чомусь звукозапис репів, а файл з камери відеоспостережень не відкрився на комп’ютері судді. Захисники позивача впевненні, що справа розглядається не об’єктивно.

Історія про сім’ю волонтерів з Арабських Еміратів, яких побили біля одного з Вінницьких Макдональдсів ще минулого літа, облетіла усі ЗМІ і стала відома далеко за межами України. Відео під назвою «Сафарі на араба», де видно як чоловіка та його малолітнього сина побили двоє відвідувачів ресторану, не обговорював тоді хіба що ледачий. Як з’ясувалося згодом, нападниками виявилися двоє педагогів – один тренер по футболу, інший – викладач іноземної мови ЗОШ №13. З їхніх слів, батько з сином стояли біля віконечка для замовлень і чоловік палив цигарку. Колеги-педагоги вийшли із приміщення закладу і їм не сподобалося, що іноземець курить. Спочатку, начебто один з них зробив курцю зауваження, а потім намагався вибити цигарку з рота і так почалася бійка. Малолітній хлопець намагався захистити батька, просив очевидців допомогти, а коли нахилився до лежачого тата, і сам отримав по голові…В результаті двох викладачів затримали, а чоловіка з Еміратів госпіталізували.

Розгляду справи у судді потерпілий не дочекався, сім’я повернулася додому. Але напередодні і батько, і син дали свої свідчення у суді, їх слова записали за диктофон. І саме цей звукозапис мали заслухати вчора на судовому засідання. Та чомусь звукозапис відтворювався із незрозумілим шумом і жодного слова допитуваних так і ніхто не розчув…

Така ж колізія сталася із відеозаписом бійки із камер спостереження ресторану – одним із найважливіших доказів у справі. Цей файл з дивних причин не відкрився на комп’ютері у судді, хоча прокурор запевнив, що перевіряв і відео відтворювалося на будь якому носії.

Не зміг прокурор й переконати суд, чому обвинувачуваним педагогам потрібно продовжити міру запобіжного заходу. Суд вирішив, що оскільки потерпілі в Еміратах, їм нічого не загрожує. Інші причини, які передбачає міра запобіжного заходу, не розглядалися…

– За цим судовим процесом зараз спостерігає українська діаспора закордоном і багато організацій з прав людини. Чи зможе в Україні, у проєвропейській Вінниці захистити себе іноземець – це й буде лакмусовим папером для усього світу. Прикро, що потерпілі свято вірять у наше правосуддя. Але тут до двох педагогів, які напідпитку через смуглявий колір шкіри жорстоко побили людину, а отже є потенційно небезпечними для суспільства, особливо для дітей, навіть не застосовують запобіжний захід, – обурюється волонтер Ірина Мазур, яка з початку конфлікту підтримує сім’ю з Еміратів. – Неодноразово то самі обвинуваченні, то їхні адвокати не з’являлися на судові засідання, щоб тільки затягнути процес, аби громадськість забула про цей кричущий випадок. А тепер ще є сумніви і щодо об’єктивного розгляду справи слідчим суддею. Бо як ще можна пояснити дві елементарно прості речі, які чомусь не спрацювали у залі суду – відтворення звукозапису свідчень потерпілих та відео самої бійки з камер спостереження?.. Це кістяк, на якому тримається уся справа! Як можна нівелювати такими доказами?

Чи вдасться налагодити технічні умови для дослідження цих доказів, стане відомо вже 1липня на черговому судовому засіданні цієї справи.

А тим часом сім’я з Еміратів, незважаючи ні на що, продовжує співпрацювати з вінницькими волонтерами та передавати допомогу українським захисникам на фронт.

Детальніше хронологію подій читайте тут.

Каріна Маєвська